Шестима кметове скочиха срещу назначението на „парашутист“ начело на „ВиК Йовковци“

Отмениха Общото събрание на компанията, на което поста трябваше да поеме бившият кмет на Харманли Атанас Стоев

 

ШЕСТИМА ОТ НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИТЕ КМЕТОВЕ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ СТОПИРАХА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА СЪДРУЖНИЦИТЕ ВЪВ „ВиК ЙОВКОВЦИ“, на което в длъжност трябваше да встъпи определеният за нов управител бивш кмет на Харманли и шеф на водната компания в Хасково Атанас Стоев. Градоначалниците на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, на община Лясковец д-р Ивелина Гецова, на община Павликени инж. Емануил Манолов, на община Полски Тръмбеш Георги Чакъров, на община Златарица Михаил Ганев и община Сухиндол инж. Пламен Чернев са изпратили протестно писмо срещу назначението до министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Насроченото за 14-и Общо събрание на компанията е отменено. Мотивите на кметовете, чиито общини са акционери във „ВиК Йовковци“, са, че новоопределеният след конкурс, организиран от министерството, управител Стоев не е запознат изобщо с основните проблеми на местния ВиК сектор и не се ползва с доверие от съдружниците, а въпреки опита си ръководената от него фирма от сектора в родния му град е била с лоши финансови резултати. Шестимата кметове смятат избора на Стоев за неудачен, тъй като новият шеф не е подготвен да се справя с работата си във Великотърновския регион. По неофициална информация хасковлията има само две години до пенсия и едва ли за този период би могъл да разгърне потенциала си, а по-скоро ще бъде устроен на авторитетен добре платен пост. Държавата притежава 51% от местното ВиК, а останалите 49% са притежание на общини от региона, сред които обаче не е старопрестолната. След аргументираното възражение от страна на голяма част от съдружниците се очаква министърът да назначи временно изпълняващ длъжността и да проведе нов конкурс за управител при променени критерии, чрез които да се защити интересът на жителите на региона.

10 КАНДИДАТА СЕ ЯВИХА НА КОНКУРСА ЗА УПРАВИТЕЛ НА „ВИК ЙОВКОВЦИ“ В НАЧАЛОТО НА ДЕКЕМВРИ 2021 Г., СЛЕД КАТО ДОСЕГАШНИЯТ ШЕФ ИНЖ. ДИМИТЪР ВЛАДОВ СЕ ПЕНСИОНИРА. Сред тях са били и доста уважавани експерти от местната компания, но те явно не са впечатлили комисията, която в крайна сметка е предпочела нямащия нищо общо с Великотърновска област Стоев.

В биографията на Атанас Стоев се споменава, че в периода 2006 – 2010 г. и 2013 – 2015 г. е бил управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Хасково. Скоро след демократичните промени той е и кмет на Харманли в периода 1995 – 1999 г. През 2004 г. е избран за изпълнителен директор на „ЗММ Любимец“ АД като представител на „Булвеста холдинг“.

В мандата от 2015 до 2019 г. е общински съветник в Харманли, представящ коалиция „Алтернатива Днес“ в Общинския съвет. През миналата година е избран и за съдебен заседател, също в Харманли.

До броени дни се очаква и реакцията на държавата, която трябва да определи временен управител, а тънкият момент е дали ще се съобрази със становището на кметовете той да е местен и запознат с проблемите на ВиК сектора на региона, или пак ще бъде спуснат „парашутист“.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.