Обявиха проф. Пламен Павлов за най-четен автор на научна и научнопопулярна литература

Историкът проф. Пламен Павлов беше определен от Столична библиотека за най-четен автор на научна и научнопопулярна литература. Престижните награди за най-четени съвременни автори се връчват за седми пореден път и се определят въз основа на читателската аудитория и на статистика от електронната система за обслужване.

Най-предпочитаните книги на проф. Павлов са били „Династията на Крум“, „Векът на цар Самуил“, „Забравени и неразбрани“, както и „Първите дами на Средновековна България“.

Всъщност читателите на Столична библиотека са се увеличили с 15 000 само за изминалата година и към момента са 71 хиляди. Заетите книги за дома са 410 хиляди, колкото са били и през 2019-а.

„Аз все още не мога да свикна с тази оценка на софийската четяща публика. Все пак това е най-големият град в България и най-голямата библиотека, като изключим Националната. Тепърва ще оценявам това признание, което е не само за мен, но и за цялата колегия и за Великотърновския университет. Без да разпалвам местния патриотизъм, но когато търновски автор е номер едно в София, това винаги буди емоции“, коментира за „Борба“ проф. Павлов. По думите му това постижение е показателно за интереса на българската публика към историческата, научната и научнопопулярната литература. Тайната на успеха вероятно е в по-свободния начин на писане, който обаче стъпва върху сериозни научни аргументи, а не на жълти сензации, убеден е проф. Павлов.

„За мен това признание показва и израстването на самата публика. Преди години се четяха книги с леко фантастичен елемент. Постепенно това се променя. Публиката се преориентира към научнопопулярните книги, които са писани от учени и специалисти, а не от хора, които са прочели две книги и са им хрумнали някакви бомбастични теории. Но като цяло публиката показва една еволюция към по-сериозно отношение към историята“, категоричен е проф. Павлов.

Самият той никога не прави планове за това колко книги ще издаде, но през тази година ще положи усилия да завърши четвъртия том на Българска национална история.

„Извинявам се на многото читатели на „Абагар“ и на г-н Иван Петров за забавянето на четвъртия том, който е посветен на Второто българско царство. На най-търновския период в Средновековието. Пожелавам си да се появи на бял свят. Нека всички ваши читатели бъдат здрави“, пожела за новата година проф. Пламен Павлов.

Тазгодишното, седмо издание на „Годишни награди“ 2021 включва категориите: „Писател на годината“, „Поет на годината“, „Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература“, „Най-четен автор на детска литература“, „Читател на годината“ и „Медии, популяризирали дейността на библиотеката“.

В останалите категории призьорите са Георги Господинов, който е най-четен автор на художествена литература. При поезията първото място се поделя от Недялко Йорданов и проф. Цочо Бояджиев. Най-четен автор на биографични книги е Георги Тошев, а най-предпочитан автор на детска литература е Милен Хальов . Специалната награда за съпричастност към духовната кауза на библиотеката е присъдена на поета Георги Константинов.

Наградените писатели ще дарят свои книги с автографи за фонда на най-новия филиал на Столична библиотека в район „Овча купел“, който предстои да бъде открит през февруари.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.