Горещи новиниЗдраве

44-годишен пациент на търновската болница спаси с органите си трима българи и един румънец

Това е първата успешна донорска ситуация в старата столица за 2022 г.

 

44-ГОДИШЕН МЪЖ, ИЗПАДНАЛ В МОЗЪЧНА СМЪРТ В ОТДЕЛЕНИЕТО ПО РЕАНИМАЦИЯ НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“, СТАНА ДОНОР и даде шанс за втори живот на трима българи и един румънец. На 26 февруари пациентът достига до необратимото състояние, а близките взимат хуманното решение да дарят органите му за трансплантации. С тежката и отговорна задача да организират донорската ситуация се заемат д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, които веднага уведомяват агенция „Медицински надзор“ за случая.

В неделя със самолет C-27J Spartan от състава на 16-а авиационна база на Военновъздушните сили в областната болница пристигнат екипи от Военномедицинска академия и Александровска болница, които извършват експлантация на бъбреците и черния дроб.

С линейка от Букурещ идват и румънски лекари за сърцето на 44-годишния мъж, тъй като не е открита съвместимост с никого от чакащите българи. За да бъде съкратено времето за придвижване на специалистите от северната ни съседка, екипът е излетял обратно към румънската столица с хеликоптер от летище в Горна Оряховица.

ВСИЧКИ ОПЕРАЦИИ ПО ПРИСАЖДАНЕ НА ОРГАНИТЕ СА ЗАВЪРШИЛИ УСПЕШНО. Във ВМА черният дроб е имплантиран на 32-годишен мъж в крайна фаза на животозастрашаващо заболяване. Реципиентът е в добро общо състояние, екстубиран е, контактен и адекватен. В добро състояние са и двамата пациенти, на които са трансплантирани бъбреците.

Ръководството на болниците, дали своя принос за реализирането на донорската ситуация, и агенция „Медицински надзор“ изказват благодарност и съболезнования към близките на 44-годишния мъж, които пожелали да помогнат за спасяването на други тежко болни в този трагичен за тях момент.

Това е първата донорска ситуация за 2022 г. във Велико Търново и второ осигуряване на орган – сърце, за пациенти в Румъния.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “44-годишен пациент на търновската болница спаси с органите си трима българи и един румънец

  • БРАВО, Българи и Румънци.. Нали сме близо.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *