Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Изстреляха ракети срещу побратимения на Велико Търново град Полтава

Една от най-дългите улици там носи името на старата българска столица

ВОЕННИЯТ КОНФЛИКТ В УКРАЙНА ЗАСЕГНА И ПОБРАТИМЕН НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ГРАД. Русия е изстреляла ракети „Калибър“ от Черно море, които са били насочени към Полтава, съобщи украинското военно командване. В сводката не се съобщава за поразени цели. Край Полтава се намира бивше военно летище от времето на СССР, което към момента е превърнато в Музей на авиацията. Пистите му обаче са запазени и имат 1,5 метра стоманобетонова основа, която позволява кацане на всякакъв тип самолети. Международният информационен поток обаче не посочва дали целта е бил този обект.

Иначе дружбата между старата българска столица и украинския град датира още от 1963 година. Тя се засилва особено много по времето на социализма. Освен това през 2013 година връзките бяха възобновени с подписване на ново споразумение за побратимяване, но този път между област Велико Търново и област Полтава. Всъщност в близост до побратимения на Велико Търново град се намира и гробът на хан Кубрат.

ДНЕС ВСИЧКИ ЗНАЯТ, ЧЕ В СТАРАТА СТОЛИЦА ИМА УЛИЦА „ПОЛТАВА“, НО МАЛЦИНА СА НАЯСНО, че в украинския град една от най-дългите отсечки носи името на Велико Търново. Улица „Великотърновска” е една от най-значимите там и е сред най-натоварените в 300-хилядния град. На нея са разположени централната автогара, бензиностанции и жилищни кооперации, десетки големи хранителни хипермаркети, клонове на банки и куп други представителства.

2 thoughts on “Изстреляха ракети срещу побратимения на Велико Търново град Полтава

 • 28.02.2022 в 18:06
  Permalink

  Слава Украину, героям слава!
  В памет на свидните жертви на агресора и дано войната свърши днес…

  Отговор
 • 01.03.2022 в 10:59
  Permalink

  Кино Полтава в Търново, е било кръстено на този побратимен град.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *