Сърцати дами сами печелят проекти, за да възраждат читалището в Павел

Катя Стамова е председател трети мандат на „Изгрев-1900”, с Мая Николаева постоянно измислят „културни изкушения”

 

Катя Стамова и Мая Николаева пред любимата етнографска сбирка.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ИЗГРЕВ-1900” В ПАВЕЛ СЕ ПРЕБОРИ само за проект на стойност 20 000 лева, което се случва изключително рядко. Парите са основно за озвучителна техника, за мултимедия, проектор, фотоапарат, лаптоп и дрон. С него ще се заснема от небето съборът на лютеницата „Павел фест”. Проектът е спечелен по МИГ „Павликени – Полски Тръмбеш”. Чрез тези местни инициативни групи двете общини работят от няколко години. Сега културната институция в Павел кандидатства отново пред същото сдружение за втори проект, който отново е на стойност 20 000 лева. Ако бъде спечелен, с парите ще има нови завеси и нов механизъм в читалищния салон. Сега започва работата по спечелен общински проект за над 200 000 лева за ремонт на сградата на читалището – покрив на сградата, ремонт в зрителската зала и сцената, библиотеката, фоайето и стълбището.

ДВИГАТЕЛ НА ВСИЧКО ТОВА И НА РАЗЛИЧНИ ДРУГИ „КУЛТУРНИ ИЗКУШЕНИЯ” за всички празници, са Катя Стамова, Мая Николаева и останалите сърцати дами от настоятелството, клуба на пенсионера и самодейните състави. Всички тук работят дружно. Катя Стамова е избрана за председател на читалището преди месец за трети мандат и заема тази обществена длъжност от 2016 година. Тя е председател и на настоятелството. Мая е библиотекар и инициатор за създаването на танцовата група „Павелски мераклии” преди няколко години. Тя е на щат в читалището и това е нейното постоянно работно място.

Така изглежда сградата на читалището отвън, която скоро ще бъде ремонтирана.

„За отчетно-изборното събрание нямаше други кандидати. Да си председател, е неплатена длъжност, а и в селото не останаха млади хора, на които да им се занимава с това, изисква много време и трябва да имаш много приятели и познати да помагат на едно читалище, пък и хората заради пандемията се скриха у дома. През 2016 г. реших да поема длъжността, защото съпругът ми е оттук, майка ми е оттук, едните баба и дядо също. Иначе съм родена в Полски Тръмбеш, но 21 г. съм живяла в Горна Оряховица. После любовта ме доведе в Павел…”, започва своя разказ Катя Стамова. Тя и съпругът й Станимир Стамов са сред най-изявените бизнесмени в община Полски Тръмбеш и обработват 14 000 дка земи, имат своя модерна техника и това дава увереност на Катя и като културен деятел въпреки нейните 45 години. Тя и Станимир се влюбили по време на ваканциите при баба в Павел, дълги години били приятелски семейства, но в един прекрасен ден младите се преоткрили и се влюбили през 1996 г., а след две години сключили граждански брак при бившата кметица на Павел Анка Личева, която тогава все още била само секретар на кметството. Сватбата също била в селото и една от последните в стола на бившето ТКЗС.

КАТЯ СТАМОВА КАЗВА, ЧЕ НЕ САМО СВАТБАТА Е МИЛ СПОМЕН ОТ СЕЛОТО, но и всичко, свързано с Павел. Заради това, след като предишната председателка на читалището напуснала, тя не успяла да устои на предложението на хората по време на събранието през 2016 г. да оглави читалището. Така разтропаната усмихната дама се хванала на хорото и надградила това, което е заварила. Наследила „Павелски мераклии”, танцьорките вече имат нови носии, но в началото били 17, а сега са по-малко. Съставът се ръководи от Галина Бартолова и до днес редом с много други задължения.

ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ ЧИТАЛИЩЕТО ЧЕСТВАЛО 120 Г. ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ И по този повод направили молба до общината за частичен ремонт. Общината спечелила проект за цялостен ремонт, който стартира сега, и покрай него настоятелството кандидатствало и по два свои самостоятелно. „Понеже читалище, кметство и пенсионерски клуб активно и заедно участваме в „Павел фест”, решихме да кандидатстваме и за свои проекти. И успяхме с първия! Та сега чакаме техниката и дрона, а после и по втория се надявам и завесите да се сменят, защото са от 1969 г.”, споделя Катя Стамова.

САМАТА ТЯ КАЗВА, ЧЕ ВСЪЩНОСТ МАЯ Е „МОМИЧЕТО ЗА ВСИЧКО”. Библиотекарката пояснява, че бюджетът за тази година е 12 670 лева. 41-годишната Мая работи тук от 2013 г., а в библиотеката има над 3000 тома. Книги не са купували отдавна, но през последните години има дарители, които подаряват свои издания. Последното дарение е било на 7 април т.г.

Катя Стамова с дъщеря си и кучето Зара

И ДВЕТЕ ДАМИ ИМАТ И СЕМЕЙСТВА, НО НЕ СМЯТАТ, ЧЕ СА „последните мохикани”, защото и дамите в настоятелството са разтропани и всеотдайни. Мая е щастливо омъжена и има двама близнаци на 12 г. – Теодор и Младен. Съпругът Иван е крояч в шивашка фирма в Свищов и заедно с още двама ортаци гледат около 300 овце в Павел. Катя и Станимир Стамови имат една дъщеря – Десислава, на 21 г., която е студентка в Американския университет. Момичето си идва в Павел при всяка възможност, а на този Зарезан е получила и куче за подарък, което са кръстили Зара. Сем. Стамови дава работа на 15 души и част от хубавите неща се случват благодарение на този бизнес. За всеки празник читалището подарява на хората от селото различни неща, които пък изработва Елка Иванова, която има талант и възможност да прави това.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.