Образование

С лекции на знакови преподаватели отбелязаха 24 май във ВТУ

Студенти определиха проф. Казимир Попконстантинов и проф. Анчо Калоянов за лектори

 

С лекции на знаковите преподаватели от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Казимир Попконстантинов и проф. Анчо Калоянов отбелязаха Деня на славянската писменост в навечерието на празника.

Проф. Казимир Попконстантинов говори за значението на кирилицата.

Лекторите не бяха подбрани случайно, а с допитване до студентите, които са посочили двамата професори като най-желани. Двамата доайени за пореден път спечелиха аудиторията с достъпен език и интересни научни изследвания. Проф. Попконстантинов изнесе лекция на тема „Скрипторият в равненския манастир „Св. Богородица“: изгубената памет за Кирило-Методиевите ученици“, а проф. Калоянов представи „Слово от Кирил Философ, как покръсти българите“.

Проф. Милко Палангурски беше доволен, че негови преподаватели изнесоха празничните лекции.

„Всеки от нас осъзнава, че без делото на светите братя Кирил и Методий днес може би нямаше да съществуваме като народ и държава, която е дала на милиони азбука. Кирилицата, която всячески се опитват от Североизток и Югозапад да откъснат от нас, за да си я окачат на ревера“, сподели пред аудиторията проф. Казимир Попконстантинов.

По време на празника беше представена и научната продукция на Историческия факултет, издадена от Университетското издателство. Проявата се организира от Студентския съвет и Историческия факултет във ВТУ, а лекцията уважиха зам.-ректорите проф. Димитър Димитров, проф. Милко Палангурски и проф. Димитър Симеонов.

Всички те поздравиха участниците в проявата и изразиха задоволството си от факта, че студентите са предпочели да определят двамата преподаватели за лекцията.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *