Страсти около избора на нов шеф на Спешна помощ Велико Търново

Спрягат за директор д-р Деян Георгиев, който ръководи филиала в Горна Оряховица, д-р Даниел Илиев също е кандидат

 

ПОВЕЧЕ ОТ ДВА МЕСЕЦА ПРОДЪЛЖАВА ТЪРСЕНЕТО НА НОВ ДИРЕКТОР НА ЦЕНТЪРА ЗА СПЕШНА ПОМОЩ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Изборът кой да оглави значимата медицинска структура, предизвика много въпросителни и страсти сред лекарското съсловие и в политическите среди. До нуждата от нов началник началник се стигна, след като дългогодишната шефка д-р Валентина Хаджирадева се пенсионира, посвещавайки над три десетилетия на работата.

По информация на наши източници най-спряганото име за директор на звеното е д-р Деян Георгиев, който към момента ръководи филиала за спешна помощ в Горна Оряховица. Медикът е родом от Левски, завършил е медицина в Плевен през 1997 година и стартирал кариерата си във филиала за спешна помощ в Ловеч. Впоследствие станал и шеф на тази структура. В железничарския град започва работа през 2020 г., а през лятото на 2021 г. е назначен за завеждащ местния филиал. Д-р Георгиев е един от най-уважаваните медици в Горна Оряховица и често бива описван от колегите си като работохолик и изключително отдаден на професията. Народният представител Момчил Иванов пък предложил за поста д-р Даниел Илиев, който неотдавна оглавяваше областната болница, сподели самият депутат от ИТН.

Доскоро за шефския пост се спрягаше и името на досегашния изпълнителен директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Стефан Филев.

Изборът кой да поеме Центъра за спешна помощ е от огромно значение, тъй като директорът на структурата контролира звената във Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов, Елена, Павликени, Стражица и Полски Тръмбеш. Под негово подчинение са около 250 души – лекари, фелдшери, медицински сестри, шофьори на линейки, санитари и немедицински персонал. Новият шеф ще поеме структурата с предизвикателството за обновяване на наличните бази. Предвидено е вдигане на нова сграда за звеното в старата столица и Елена и преустройство на съществуващите здания на филиалите в Горна Оряховица, Свищов, Павликени, Полски Тръмбеш и Стражица. Според разчетите всички строително-монтажни дейности ще струват близо половин милион лева.

Депутатът Йордан Терзийски коментира пред „Борба“, че назначението не бива да е политическо и следва да бъде направено изцяло според критериите и изискванията за заемане на директорското място.

„Конкурсът трябва да е прозрачен. Следва да се избере лекар, който ще е от полза на обществото и ще дава стимул и пример на всички работещи в центъра за подобряване на здравната услуга“, посочи народният представител.

Г. ИЛИЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.