Срещу символично заплащане студенти гледат почасово деца през лятото във В. Търново

Рая Андонова и Дилян Йовчев подкрепят работещи родители, които са поставени в безизходица

БЪДЕЩИ УЧИТЕЛИ ВРЕМЕННО РАБОТЯТ КАТО ДЕТЕГЛЕДАЧИ, ЗА ДА БЪДАТ В УСЛУГА НА РОДИТЕЛИ, КОИТО НЯМА НА КОГО ДА ПОВЕРЯТ МАЛЧУГАНИТЕ СИ ПРЕЗ ОТПУСКАРСКИЯ СЕЗОН. Студентите по педагогика Рая Андонова и Дилян Йовчев са готови да отменят майките и татковците, за да натрупат опит по специалността си. Младежите ще се грижат за мъници срещу символичното заплащане от 5 лв. на час. Казват, че не го правят, за да спечелят пари, тъй като и двамата работят друго и успяват да покрият всичките си нужди.

Рая е на 22, а Дилян на 21 години. Родом са от Варна, където се запознали покрай кандидатстването във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Тя учи педагогика с български език и втори чужд – японски, а той начална и предучилищна педагогика. Първоначалната идея била да са съквартиранти във Велико Търново, но любовта между тях пламнала неочаквано. Вече са приключили успешно първата учебна година от следването си и това провокирало желание у тях да имат досег с деца много преди задължителната практика в учебно заведение в четвърти курс.

„Хрумна ми да започнем да гледаме деца през лятото, когато детските градини и училищата почиват и родителите са принудени да лавират между работните ангажименти и грижата за техните наследници. Много от семействата са далеч от родните си места и нямат баби, които да ги отменят. Ние обичаме децата и за нас този опит ще е от голяма полза“, сподели Рая.

Дилян допълва, че веднага одобрил идеята и се заели да я популяризират. Пуснали обяви във Фейсбук групи и публикациите били посрещнати радушно от потребителите на социалната мрежа. Направили и специални табели с описание на предлаганата услуга, които залепили на няколко пейки в паркове с площадки в града.

„Оставихме бележки на стратегически локации за деца – следихме на кои площадки има повече малчугани и родителите биха били заинтересовани. Сложили сме в парка „Колю Фичето“, планираме да залепим и в центъра“, заяви 22-годишната студентка.

ДВАМАТА ОБЯСНЯВАТ, ЧЕ ИЗИСКВАНЕТО ДА ПОЕМАТ АНГАЖИМЕНТ Е ДЕТЕТО ДА Е ПОНЕ НА ЕДНА ГОДИНКА. Готови са да го гледат в дома на родителите, в тяхната лична квартира или да го заведат в парка. Отворени са и към всякакви други предложения на майките и татковците, като гарантират, че мъниците ще се забавляват от сърце и няма да им липсва нищо.

„Смятаме, че ще сме полезни на родителите и не го правим за пари. Ние и без това работим и се издържаме, не разчитаме на почасовото гледаме. Аз работя в колцентър дистанционно, а Дилян е в сферата на видеонаблюдението“, допълни Рая.

Категорични са, че виждат бъдещето си в сферата на специалностите, които изучават.

„Много харесваме децата и начина, по който мислят и играят. Те са най-чистите същества, любопитни са за света и искат да попиват нова информация. Тяхното изумление и въодушевление заразява и ни прави пълноценни“, твърди Дилян.

Желаещите да се свържат с двойката могат да го направят на телефоните 0896 532 046 и 0888 864 699.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.