Август дойде с по-скъп душ, новите сметки за вода ще охладят великотърновци

Цената скача от 2,39 лв. на 3,46 лв. за кубик

 

Нова, по-висока сметка за вода очаква великотърновци и всички клиенти на „ВиК Йовковци“ до края на август. Вместо досегашните 2,39 лв., точно в разгара на лятото и когато потребяваме в жегите най-много вода, вече ще плащаме по 3,46 лв. с ДДС за кубик за удоволствието да си вземем душ. Това, че КЕВР разреши от юни насам повишаването на водата в над половин България и не сме сами в бедата, не е утеха. Шоковото поскъпване с повече от лев разгневи великотърновци най-вече за това, че срещу тази цена услугите на местното ВиК с нищо не стават по-добри. Напротив, авариите продължават, безводие заплашва с обезлюдяване села в няколко общини във Великотърновска област, а планираните инвестиции във ВиК мрежата са нищожни. Да не забравяме и скандалите покрай избора на нов управител на „ВиК Йовковци“. Там развръзката предстои.

На два пъти бе връщан за доработки бизнеспланът на „ВиК Йовковци” за новия регулаторен период 2022 – 2026 г. и бе приет на общото събрание на Асоциацията по ВиК – Велико Търново, едва през април тази година. На сесията в края на същия месец Общинският съвет остро разкритикува инвестиционната програма на дружеството и взе единодушно решение Община Велико Търново да не я подкрепя на следващото общо събрание на асоциацията през месец май. Общинските съветници се почувстваха обидени от арогантната наглост на водното дружество, посочило в инвестиционната си програма, че ще похарчи 1,343 млн. лева, без да обясни за какво. В същата програма пише, че 685 000 лв. ще бъдат вложени за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа, без да е посочено каква ще е тази реконструкция, къде се намират обектите и какви точно дейности ще се финансират с тези средства. От своя страна „ВиК Йовковци“ се обоснова за новите цени с увеличените през 2021 – 2022 г. разходи за материали, както и за доставка на електроенергия от свободния пазар, която поскъпна драстично спрямо 2020 г. Освен това ВиК операторът предвижда ежегоден ръст на работните заплати на служителите си и инвестиции в публични ВиК системи и съоръжения с общ размер от 20,351 млн. лв. за целия период.

Така че, ако покрай ваканциите, предизборните страсти и високите цени на стоки и услуги някои са забравили за по-високата цена на водата, августовската сметка доста ще ни поохлади, а може и да ни изненада. При всички случаи – неприятно.

Ана РАЙКОВСКА

2 thoughts on “Август дойде с по-скъп душ, новите сметки за вода ще охладят великотърновци

 • 04.08.2022 в 12:50
  Permalink

  От 01 06 22 година плащаме тази цена 3 и 46 лв за кубик в В Т-во

  Отговор
  • 08.08.2022 в 13:24
   Permalink

   Точно, а „Борба“ ни уведомяват на 4 август ?!?

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.