Великотърновци медитираха със звезда от виетнамския „Денсинг старс“

Известният танцьор Даниел Денев се завърна в старата столица

 

ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ УЧАСТВАХА В ТАНЦОВА МЕДИТАЦИЯ СЪС ЗВЕЗДАТА ОТ ВИЕТНАМСКОТО ШОУ „ДЕНСИНГ СТАРС“ ДАНИЕЛ ДЕНЕВ. Роденият в старата столица танцьор проведе дълги тренировки с желаещите, които релаксираха под звуците на отпускаща музика и успяха да опознаят възможностите на телата си.

Денев се завърна във Велико Търново в края на миналата година. В момента ремонтира къща в близкото село Беляковец, прибрал се е именно с тази мисия. В момента се занимава именно с танцова медитация и танцова терапия. Прави уникална смесица между спортните танци, с които се занимава от 30 години и свободни движения. По този начин създава практиката „Данс, данс“, което пък е заигравка със собственото му име и като звучене наподобява английското „танцувам“. Същият стил танцуваха и великотърновци, докато медитираха под звуците на специално подбраната музика.

„Танцовата медитация представлява връзката със себе си, връзката с тялото и как допускаме онзи контрол, който ни държи в обществото. Можем всички задръжки, които имаме, да ги пуснем чрез движението. Като не слагаме цензура и не слагаме етикет на движението дали е правилно или грешно“, разказа за „Борба“ Даниел Денев.

МЕДИТАЦИЯТА НОСИ НА ЧОВЕКА ЕДНА  СВОБОДА ЧРЕЗ ДВИЖЕНИЕТО, УБЕДЕН Е ТАНЦЬОРЪТ. СПОРЕД НЕГО ТАКА НАБЛЮДАВАШ СЕБЕ СИ, РАЗБИРАШ КОЙ СИ И КАКЪВ МОЖЕ ДА Е ПРИНОСЪТ ТИ В ТРИИЗМЕРНИЯ СВЯТ. Даниел е убеден, че има събуждане сред хората, които търсят все по-често такъв тип медитация. В същото време обаче преградата все още стои пред много от тях, които трудно се престрашават да се отпуснат.

„Самата практика не е трудна, но да си позволиш да бъдеш себе си е много трудно. И все повече и повече хора се отварят към това, защото има много изгорели хора покрай работата и всички онези физически неща, към които се стремим натоварват“, споделя известният танцьор.

Последните 11 години той живее във Виетнам. От 6 години участва в шоуто „Денсинг старс“, където виетнамски звезди танцуват с професионални танцьори. След края на шоуто започва да се занимава и с фитнес. Преди това обаче става един от любимците на публиката, печелейки купата с  известната актриса Ту Туй. В края на пандемията Даниел се завръща окончателно във Велико Търново, но спомените му за азиатската страна не избледняват.

„Там хората са по-отворени, по освободени за такива практики и им е по-спокойно да се отпуснат. Тук все още се държи един контрол. Има някакъв срам или страх да се покажеш. Трябва ни малко кураж иначе сме много отворени. По време на практика всички се отварят много, но бариерата е първо да дойдеш“, разказва Даниел.

От Виетнам има много хубави спомени, но не може да забрави изобилието от плодове. По думите му са много вкусни. Друг плюс на азиатската държава е спокойствието да пътуваш по диви плажове, тъй като ивицата е 2000 километра.

„Плажовете са огромни, красиви, диви. Има места, където няма нищо в продължение на километри. Много е откъснато, като портал за друго измерение. Туризмът се развива, а инфраструктурата се променя със седмици. Виетнамците са свързани с България. Поради тази връзка отидох там. Режисьорът на шоуто е учил в НАТФИЗ след войната и повечето виетнамци, които са живели в България, говорят български и пеят български песни, ядат кебапчета и таратор“, споделя с усмивка Даниел Денев. По думите му виетнамците поддържат българския дух и понякога били повече българи от истинските нашенци…

ТОВА ВСЪЩНОСТ НЕ Е СЛУЧАЙНО, ЗАЩОТО МНОГО ВИЕТНАМЦИ СА УЧИЛИ В БЪЛГАРИЯ И ЗА ТЯХ ТЕЗИ ГОДИНИ СА МНОГО МИЛИ И ЕМОЦИОНАЛНИ, твърди Даниел и пояснява, че всички виетнамци, които са получили образованието у нас, сега са на много високи позиции в своята страна.

Известният танцьор и инструктор се надява практиките, които води в чужбина, да бъдат възприети и в България. Според него Велико Търново е един от най-отворените и прекрасни градове. Но от Виетнам е донесъл у дома не само пари, но и дисциплина.

„Виетнам ми даде възпитание и отговорност. Понеже там все още са комунисти. И този лек строй ми даде много дисциплина, която аз и преди имах от танците, но ми отвори и съзнанието. Хората са по-различни. Емоционално се чувстват много свободни. Нека и ние се отворим към света, какъвто е. И да се пуснем по течението, защото всичко е сега“, сподели още Даниел Денев.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *