Иновативни интервенции за стабилизиране на гръбнака прилагат в търновската болница

В провеждането на процедурите участват д-р Николай Мойнов и д-р Преслав Петков

 

Д-р Преслав Петков

ВТОРА УСПЕШНА ВЕРТЕБРОПЛАСТИКА БЕ ИЗВЪРШЕНА В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ”. Модерната процедура стабилизира гръбначния стълб на 66-годишна жена, която постъпила за лечение на фрактура на прешлен. Интервенцията помогна за възстановяване на обема движения на пациентката и прилагането на метода се превръща в рутинно за областната клиника. Въвеждането на способа е дело на началника на Отделението по неврохирургия д-р Николай Мойнов и специализанта в същото отделение д-р Преслав Петков.

Вертебропластиката продължила по-малко от 30 минути, а болничният престой след нея е минимален.

„Предимството да си специализант в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, е, че ти се дава възможност за придобиване на практически умения в по-голяма степен от много други болници. Специализирам във великотърновската болница от 4 години и вече се чувствам сигурен в уменията си. За мен екипността е много важна и съм радостен, че имам възможността да работя с д-р Мойнов. Той ме обучава да работя самостоятелно, с модерна апаратура и съвременен метод. Доволен съм от резултатите, които постигнахме в екип“, сподели д-р Петков.

„Не можех да се движа, даже не успявах да се обърна, не смеех дори да си помисля да стана. Информираха ме, че в болницата правят вертебропластика. Преди самата процедура д-р Мойнов подробно ми обясни какво представлява операцията, как протича и за бързото възстановяване“, сподели 66-годишната пациентка.

При вертебропластиката в прешлена се инжектира вещество, което до 10 минути се втвърдява и по този начин го заздравява. От значение за пациента е, че манипулацията спира изцяло наличието на болка. Вертебропластиката е показана предимно при жени с остеопороза и травматични увреди на прешлените. Плюсът при този метод е, че с минимален болничен престой пациентът се възстановява бързо и запазва трудоспособността си. Консумативът, използван при операцията, изцяло се поема от Здравната каса.

„Аз се доверих на д-р Мойнов и само два дни след процедурата отново се вдигнах на крака. Когато си тръгнах от болницата, се чувствах стабилна и напълно раздвижена. Благодаря на великолепния екип на д-р Мойнов. Всички медици в лечебното заведение ми даваха надежда, че отново ще бъда пълноценен човек“, коментира жената.

Вертебропластики се провеждат единствено в най-елитните болници у нас.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.