Правят поредица от безкръвни коремни операции в горнооряховската болница

Щадящите интервенции са дело на столичния хирург доц. д-р Добромир Сотиров

 

80-ГОДИШНА ПАЦИЕНТКА ПРЕЖИВЯ БЕЗКРЪВНА ОПЕРАЦИЯ НА ЖЛЪЧЕН МЕХУР в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Благодарение на щадящата хирургична интервенция още същата вечер е започнала да се движи, а в понеделник предстои да бъде изписана. За благополучния развой в лечението основен принос има доц. д-р Добромир Сотиров от София, който подсили хирургичния екип на горнооряховската болница. Преди няколко дни той пристига в железничарския град, за да бъде в полза на нуждаещите се и да подкрепи колегите си медици в клиниката.

Изявеният специалист ще проведе още няколко операции през новата седмица и ще остане на разположение на пациентите в МБАЛ до 1 октомври.

Освен подвизи със скалпела медикът впечатли и със своята толерантност и внимание към всеки, дошъл на преглед при него. За няколко дни той успя да консултира десетки, потърсили помощ заради жлъчно-каменна болест, проблеми с черния дроб, с онкологични заболявания на храносмилателния тракт и други.

доц. д-р Сотиров

„Проведени са прегледи, назначени са изследвания, част от пациентите ще бъдат хоспитализирани за допълнителни изследвания за доуточняване на диагнозата, като се включва модерният скенер тук. На някои от тях ще бъде насрочена дата за операция“, коментира доц. Сотиров.

По думите му дейността на отделението по хирургия следва да се колаборира тясно с гастроентерологичното звено както по отношение на диагностиката, така и при назначаване на терапия на пациентите.

„Важно е, ако има необходимост от интервенция, да се избира най-щадящият за пациента метод, а именно лапароскопският. Но има случаи, например при онкологични заболявания, когато диагностиката е закъсняла и туморът е много нараснал. Тогава изборът за използвания подход за операция е намален”, обясни медикът.

Припомни, че не бива да се пренебрегват скринингът и ролята на профилактичните прегледи.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Правят поредица от безкръвни коремни операции в горнооряховската болница

  • 11.11.2022 в 11:32
    Permalink

    Бедна ви е фантазията,на какъв психопат сте попаднали.Изгонен от всички болници в които е бил, преди вас.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *