Водещи новиниОбщество

Цветята във Велико Търново боледуват, засаждат нови 35 000 теменужки

„Оказа се, че с началото на пандемията не само хората боледуват, но и цветята. Още през 2020 г. се забеляза мор по растенията, но напоследък е голям. Когато беше създадено ОП „Зелени системи“, да сме пръскали един – два пъти за паразити. Тази година, като сме почнали от февруари, досега сме го направили 12 пъти. Само за септември – октомври пръсканията са 5. Стараем се, купили сме достатъчно препарати“, каза за „Борба“ директорката на предприятието Паша Илиева.

Разсадът и готовите растения са поразени от гъбични заболявания, причиняващи гниене. Отскоро големи поразии нанася и трипсът – паразит, който служителите преборват много трудно. Той направо засмуква сок от цветенцата. „Това не е само по нашите цветя, стопаните също го наблюдават, защото трипсът напада чушките, доматите и други зеленчуци. Кипарисите и туите също страдат от това насекомо. Проблемът е навсякъде. За целта правим поддържащи пръскания, те продължават и сега“, допълва Паша Илиева.

21 010 теменужки, засадени от ОП „Зелени системи“, ще красят парковете и градините в централната част на старата столица. Те са предпочетени, защото са издръжливи на ниски температури и оцеляват през есента и зимата. Останалите 14 000 теменужки са предназначени за кварталите в града, те ще бъдат засадени от фирма „Скорпион“, която има договор с Общината.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *