Оказват безплатна помощ на млади фермери при кандидатстване за 25 000 евро субсидия от ЕС

Срокът за подаване на документите изтича в началото на 2023 г.

 

Деян Дончев

ОТ 1 НОЕМВРИ 2022 Г. ДО 6 ЯНУАРИ 2023 Г. Е ОТВОРЕН ПРИЕМ ПО АТРАКТИВНАТА ПОДМЯРКА 6.1 ЗА МЛАДИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНИ. Тя е част от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. и дава шанс на фермери, които тепърва навлизат в бранша, да се възползват от солидна финансова подкрепа. Изискванията за кандидатстване са няколко, уточни координаторът на териториалния офис на Националната служба за съвети в земеделието Деян Дончев.

„Стопаните не трябва да са навършили 41 г., тоест хора от 18 до 40 г. биха могли да кандидатстват. Техните стопанства не трябва да са създадени по-рано от 2 години преди кандидатстването. Под създаване се разбира регистрацията като земеделски производител в общинската служба и ако обработват земя, договорите за наем да са сключени не по-рано от 2 години. Ако става дума за животновъден обект, то той не бива да е придобит по-рано от 24 месеца. Не трябва да са заявявали земеделската земя за директни плащания за същия времеви интервал. По отношение на размера на стопанството – изчислява се в производствени обеми – евро, и зависят от вида земеделски култури. Размерът на стопанството трябва да бъде от 8000 до 16 000 евро стандартен производствен обем“, посочи експертът.

Кандидатстването става чрез изготвяне на бизнесплан за 5 години и трябва да покаже определено нарастване на размера на стопанството. Ръстът става през следващите години след подписване на административния договор с Държавен фонд „Земеделие“ и трябва да бъде най-малко с 4000 евро стандартен производствен обем.

„Наред с това бизнеспланът трябва да показва, че поне една инвестиция ще бъде извършена в стопанството – придобиване на дълготраен актив. Това може да е покупка на техника или изграждане на някаква постройка на стойност 700 лв.“, уточни Дончев.

Финансовата помощ, която се предоставя на младите земеделски стопани, е в размер на 25 000 евро. Изплаща се на две части, като първата е след одобрение и подписване на договора, а втората след извършване на посоченото увеличение на стопанството и реализиране на инвестицията. Фермерът посочва точната дата, когато следва да е реализирал бизнесплана, и след проверка от Държавен фонд „Земеделие“ му се изплаща останалата част от сумата.

„Ако земеделският производител има аграрно образование, това е добре за него, защото може да получи допълнителни точки при кандидатстването. Ако няма такова, той поема ангажимент в рамките на изпълнение на проекта да завърши специализиран курс от 150 часа в областта на селското стопанство и обучение за опазване на околната среда“, заяви координаторът на службата.

Той изтъкна, че в териториалното ведомство оказват безплатна помощ на всички земеделски стопани, които желаят да кандидатстват за финансовата подкрепа. Фермерите са добре дошли за изготвяне на бизнесплана им, окомплектоване на документите и подаването им по електронен път. Уточни, че набавянето на всички документи отнема от седмица до 10 дни, а на работещите в звеното са им нужни до 4 дни, за да ги окомплектоват.

„Препоръчвам по-навреме да подготвят своите документи заради празничните дни през декември, защото срокът не е много голям. Офисът на службата се намира на ул. „Христо Ботев“ 2 на втория етаж, стая 211“, допълни Дончев.

Последният прием по мярката за млади фермери е бил през зимата на 2021 г.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

2 thoughts on “Оказват безплатна помощ на млади фермери при кандидатстване за 25 000 евро субсидия от ЕС

 • 14.11.2022 в 11:53
  Permalink

  Програма ли е само за „наши“ хора. Нищо, някой ще опапка и вашият дял. Това се знае откакто сме“европейци“, на какво се надявате, на чудо ли?

  Отговор
  • 14.11.2022 в 14:01
   Permalink

   Значи и национална служба за даване съвети в земеделието имало. Ц,ц,ц ти да видиш. Каква клати к…..ска работа имало.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *