След като „Борба“ писа: МОН с компромисно решение как 18-годишният Радослав със 100% инвалидност да положи матури вкъщи

ПУБЛИКАЦИЯТА ЗА 18-ГОДИШНИЯ РАДОСЛАВ БОРИСОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОЙТО СТРАДА ОТ ПРОГРЕСИРАЩА МУСКУЛНА ДИСТРОФИЯ, ТИП ДЮШЕН, и не може да се яви на матура, провокира отзвук от страна на образователното министерство. От ведомството се ангажират да обмислят компромисен вариант възпитаникът на Старопрестолната гимназия по икономика да положи зрелостни изпити в домашни условия. Майката на момчето – Светла Цанева, възприема това като минипобеда срещу системата и все пак размишлява, че никаква реакция на държавата не може да върне изгубената една година, през която синът й вече можеше да следва висше образование.

„Директорът на РУО г-жа Розалия Личева ме покани да обсъдим как точно може да се организират изпитите. Вероятно ще бъде сформирана комисия, която ще дойде вкъщи. Няма как Ради да бъде закаран до изпитна зала, защото първо не може да ходи, второ – когато му намалее кислородът, се налага включване към машина за дишане и местенето би рискувало живота му“, обясни Светла.

Тя сподели, че синът й е доволен, че в крайна сметка има някаква реакция от страна на компетентните органи и вече е една крачка по-близо до мечтата да стане студент по археология.

В сряда с екипа ни се свързаха от пресцентъра на просветното ведомство, за да потърсят информация за това кога Светла е търсила съдействие по казуса. Увериха, че официално писмо не е постъпвало.

Пред „Борба“ майката уточни, че запитването, което отправила до МОН, станало миналата година по телефона.

„Служителката отговори, че щом момчето се обучава вкъщи, значи е умствено изостанало и няма как да се яви на матура“ , разказа тя.

Жената размишлява, че докато управляващите се конфронтират за електронно или хартиено гласуване, са нужни толкова усилия около правилата за провеждането на матура, която определя бъдещето на сина й.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *