Братът на бивш депутат купи за 55 000 лв. вековна изоставена къща, след като Общината я завладя, за да я спаси от разруха

Започва съдебна битка за разваляне на продажбата на имота на Исмаил Мастънов в центъра на Полски Тръмбеш

 

БРАТЪТ НА БИВШИЯ ДЕПУТАТ ОТ ДПС МАСТЪН МАСТЪНОВ, действащ областен младежки лидер на партията, бивш общински съветник от Полски Тръмбеш и кандидат за кмет на общината преди време купи вековна безстопанствена къща, след като Общината завладя имота, за да не се разруши напълно. Заради това общинското ръководство в лицето на кмета Георги Чакъров започва съдебна битка за разваляне на сделката. 26-годишният Исмаил Мастънов е броил 55 000 лева за имота в центъра на Полски Тръмбеш на 3 ноември 2022 г. Сделката е извършена от ликвидатора на фирма „Милнър“ ООД Хенри Кристофър Лойд. Той е упълномощен от чуждестранното дружество, без да притежава законова легитимация за това.

„Според Закона за търговския регистър за ликвидатор на непререгистриран търговец се назначава лицето или лицата, които имат право да го представляват според вписването в съда. В случая това са управителите на фирмата продавач Дийн и Моника Милнър от Великобритания”, коментира адвокатът на Общината Иван Илиев. Освен това в случая не става дума за продажба на новооткрит имот, а за изоставена вековна къща в центъра на града, която освен това е и опасна за околните. На такъв безстопанствен имот собственик може да стане само съответната община по неговото местонахождение по силата на правилата за завладяване, което е направено преди доста време от общинската управа.

 

СЛЕД 18 Г. БЕЗХАБЕРИЕ ИЗВЕДНЪЖ МИЛНЪР ПЛАЩАТ ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ ДАНЪЦИ

 

ФИРМА „МИЛНЪР” КУПУВА КЪЩАТА ОТ НАСЛЕДНИЦИ ПРЕЗ 2004 Г. След това англичаните не се появяват в Полски Тръмбеш, не се грижат за двуетажната вековна постройка и не си плащат данъците. Изведнъж преди няколко месеца ликвидаторът Хенри Лойд плаща над 6300 лева данъци на общината. Така фирмата няма дългове и може да се отърве от единствения си имот.

Случайно или не, „Милнър” ООД в ликвидация продава къщата на Исмаил Мастънов от Петко Каравелово. Сумата е 55 000 лева при данъчна оценка 54 839 лв. Така имотът от 1382 кв. м и 265 кв. м застроена площ на два етажа отива във фамилия Мастънови. На 6 ноември, три дни след нотариалния акт за покупко-продажба, Исмаил пуска във Фейсбук снимка заедно с брат си Мастън пред къщата. „Да ни е честит новият имот!”, е написано още, а заедно със снимката има и видео на придобивката. Никъде в нотариалния акт дори не се споменава, че Общината от доста време е публикувала заповед за завладяване на имота и стартира процедура по неговото спасяване. Такова уточнение не е необходимо, но няма как купувачът да не знае за намерението на общинското ръководство в лицето на кмета Георги Чакъров.

КОМИСИЯТА ОТ ОБЩИНАТА ЗАПОЧНА ПРОЦЕДУРАТА ОЩЕ НА 4 ЯНУАРИ 2021 Г. след установяване на безстопанствен имот в центъра на Полски Тръмбеш, който е пустеещ повече от 5 години. Още тогава е установено, че „Милнър” ООД не е пререгистрирано дружество в определения срок и така не съществува в правния мир. Къщата не се стопанисва и фирмата е натрупала солидни задължения към общинската хазна. На 8 февруари 2021 г. е издадена заповед от кмета Георги Чакъров за завладяване на безстопанствен недвижим имот, която е публична. Тази заповед не е оспорвана до момента от никого и нейното действие не е отменено. Така Община Полски Тръмбеш има същите права като собственик на имота и го владее, с изключение на правото на разпореждане, което ще възникне след изтичане на 10-годишен давностен срок.

На този фон е най-малкото странно всичко, което се случва през ноември. Странен е и изборът на ликвидатор. Хенри Кристофър Лойд е с българско ЕГН и с разрешително за пребиваване у нас от 10 май 2022 г., издадено в София. 40-годишният чужденец има адрес във Велико Търново. Как точно Исмаил Мастънов е намерил фирма „Милнър”, как е открит и ликвидатор, който пребивава временно в България? Как е упълномощен точно той от англичаните? Заради всичко това и още куп въпроси без отговори Общината започва съдебна битка за разваляне на договора за продажба като нищожен.

Исмаил и Мастън (вдясно) са горди с новия си имот.
МАСТЪН МАСТЪНОВ: „НЯМАМ НИКАКВИ ПРИТЕСНЕНИЯ ЗА СДЕЛКАТА, ВСИЧКО Е ЗАКОННО”

 

„Нямам никакви притеснения за сделката, всичко е законно. Търсихме навсякъде и намерихме англичаните Милнър, но не смятам, че трябва да обяснявам къде и кога. Не знам защо въобще трябва да пишем за това във вестника. Мисля, че е излишно. Аз може да съм намерил фирмата още преди Общината да започне да завладява къщата. Тя не е собственик на имота, ако беше, това е друго нещо. Не смятам, че сме направили нещо лошо, нито пък това е удар под кръста за Общината, нито пък към кмета Чакъров. Мисля, че не сме ощетили Общината с нищо и не виждам нищо странно в тази сделка. Защо Общината завежда дело? Не знам на какво основание и от вас научавам“, заяви 30-годишният областен младежки лидер на ДПС от Петко Каравелово.

Той и купувачът в лицето на брат му Исмаил още нямали бизнесплан, но със сигурност нямало да оставят къщата в центъра да продължава да се руши. Начинанието било добронамерено, твърди още Мастън Мастънов. И пак подчерта, че покупката не е свързана със спасителната мисия на Общината за същата вековна къща.

 

ДЕВЕТ НАСЛЕДНИЦИ ПУСКАТ ОБЯВА ЗА ПРОДАН ПРЕЗ 2004 Г.

 

ДЕВЕТ НАСЛЕДНИЦИ ПРЕЗ 2004 Г. ПУСКАТ ОБЯВА ЗА ПРОДАЖБА НА КЪЩАТА. Тяхната мотивация е, че живеят в различни краища на България – София, Варна, Пловдив, Велико Търново, и в Дания, и не могат да се грижат за нея. По това време у нас масово чужденци си регистрират фирми, за да могат да купуват имоти и земи, защото сделките са позволени само за юридически лица. Така в края на 2004 г. къщата е продадена на „Милнър“ ООД за близо 70 000 лева при данъчна оценка 21 333 лв.

Вековната къща е завършена през 1920 година. Нейната история е изключително интересна и легендарна, защото съхранява историята не само на цяла фамилия, но и на моменти от обществения живот на Полски Тръмбеш.

ДВИГАТЕЛЯТ ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА КЪЩАТА Е ТОДОР ИАНОВ САЛКОВ – роден на 1 март 1888 г. и  починал на 6 ноември 1969 г., за което в. „Полски Тръмбеш” вече разказа на 23 февруари т.г. В Полски Тръмбеш и района и до днес помнят дядо Тодор и потомците му като Ивановите, нещо като прякор, а фамилията Салков, макар и интересна, не е сред известните. За историята на голямата фамилия ни разказа неговият внук Йордан Петров, който е ползвал и спомените на братовчедите си Тодор Тодоров, Тодор Иванов и Живка Сбиркова. Даскалът и учител по музика Йордан Петров от дълги години живее и работи в Дания и пази огромна любов и преклонение към предприемаческия дух на дядо си. Той е свирил в оркестър, а сега дава частни уроци и е съпричастен към създаването на българско училище в Дания. Помни го смътно, защото е бил на 5 г, когато Тодор Салков умира.

„Дядо е пристигнал в Полски Тръмбеш, след като взема майсторското свидетелство за обущар, наема дюкян в центъра, в къщата на Дончо Бербатов. След като се връща от Балканската война, през 1914 година се жени за дъщерята на Дончо Бербатов – Иванка, и след като му „тръгва“ търговията, строи част от тази къща, а малко по-късно я разширява до вида, в който я виждаме днес. Годината е 1920-а. Като малък, си спомням изрисувания под на големия салон, което беше нещо като цветна мозайка, но на дървения под. В тази къща живеехме много хора, на втория етаж, а отдолу бяха дюкяни в различните години. Имало е детска градина, автогара, железария и какво ли още не“, си спомня Йордан Петров.

ТОДОР САЛКОВ Е РАЗВИЛ ЗАВИДЕН БИЗНЕС ЗА ОНЕЗИ ГОДИНИ – ОБУЩАРСКА РАБОТИЛНИЦА, ВИНАРНА, изкупувал е яйца от целия район. Семейството на Салкови – Ивановите, има четири деца – трима сина и една дъщеря. При раждането на единия син през 1924 г. в П. Тръмбеш пристига владиката – да кръсти бебето и да освети къщата. Този жест се дължи на факта, че Тодор Салков е бил добър търговец на вина, обувки, яйца и пулпове. Трима от синовете му остават в Полски Тръмбеш, а един от тях е и бащата на Йордан Петров. След реформите в държавата след 9 септември 1944 г. фамилията е принудена да си намери нов дом, а в част имота се прави работническо общежитие, винарната е одържавена. Цялото семейство се мести в къща в Полски Тръмбеш, която и до днес се отличава с алпийския си стил. След 1970 г., когато отново има промени, част от семейството се връща в къщата. Двамата братя вдигат къща в част от дядовото лозе, която съществува и до днес, а третият брат си прави апартамент в града. Всъщност през 70-те години семейството е предупредено да напусне заради идея да се прави партиен дом и милиция, което обаче не се случва, на втория етаж за кратко се помещава детска градина, а на първия има автогара и железария. После всички братовчеди поемат по различни пътища и решават да продадат къщата, като попадат на фирма „Милнър”. Къщата с любопитна лична и обществена история така и не случва на собственици и едва след като Общината започва да я спасява по сложната процедура на завладяване, се намира някой, който я купува с некоректен ход.

Нели СУКОВА

Сн. Фейсбук

2 thoughts on “Братът на бивш депутат купи за 55 000 лв. вековна изоставена къща, след като Общината я завладя, за да я спаси от разруха

 • 07.12.2022 в 11:41
  Permalink

  Сега съвсем случайно може да се окаже, че не е направен запор – някой няма да се е сетил. А сделката преди това не е ли минала през нотариус? Или в този мегаполис няма как нотариус да знае такива подробност какво е завладяла общината.

  Отговор
 • 07.12.2022 в 13:52
  Permalink

  а общината защо не погледне собствените си безстопанствени имоти,а с настървение ще <спасява< частния имот

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *