Забава и знание

Как мечтаната екскурзия или почивка може да ви излезе по-евтино

Организирането на мечтаната почивка може да се окаже голямо финансово бреме за много хора на фона на високата инфлация.

Съществуват обаче някои възможности, които може да ви помогнат да спестите пари, когато правите резервации за пътуване до избраната от вас дестинация и за престоя си там. Ето някои правила, чието спазване би ви помогнало да организирате почивката си на много по-приемливи цени.

 

Организация на пътуването

Започнете с организацията на самото пътуване. Ако потърсите резервации за самолетни билети не само до най-близкото летище, от което можете да отпътувате, а разширите търсенето си до други аерогари, вероятно ще откриете по-евтини полети. Вярно е, че пътуването ви ще се удължи, тъй като ще се наложи да се придвижите до по-далечното летище с влак, автобус или автомобил, но това може да се окаже приемливо начинание, ако благодарение на него спестите сериозна част от разходите си за транспорт.

Опитайте се да съобразите датите на самото пътуване, като избегнете “по-популярните дни”, за които самолетните билети обикновено са по-скъпи, а и тези за влак или автобус в страните от Западна Европа. Наистина ли трябва да отпътувате например за Италия в петък привечер и да се приберете в неделя вечерта?

Ако проверите полетите през делничните дни и през определени периоди от годината, може да се окаже, че имате възможност да закупите билети на много по-изгодни цени.

“Ако пътувате между втората седмица на януари и началото на март, можете да откриете изобилие от евтини полети. През този период често цените на билетите са с 80 на сто по-ниски от тези по време на коледните и новогодишните празници”, споделя пред “Инсайдър” Кейти Настро, говорител на компанията, която управлява онлайн платформата за сравняване на цените на самолетните билети “Скотс чийп флайтс” (Scott’s Cheap Flights).

Бъдете “по-гъвкави” при избора на дните и часовете на пристигане и заминаване, както и по отношение на продължителността на пътуването. Ако решите пътуването ви да продължи нечетен брой дни, например 5 или 7, вместо 4 или 6, то също може да се окаже, че за тези дати се предлагат по-евтини самолетни билети, отбелязва ДПА.

Опитайте се да бъдете “по-гъвкави” по отношение на часовете на полетите, с които ще пътувате. Разбира се, никой не обича да излита в 4:30 часа сутринта или да пристига в 1:00 часа през нощта, но тъй като точно тези часови слотове не са популярни сред пътуващите, е много вероятно точно тогава самолетните полети да са сравнително по-евтини.

Често, ако през нощта или през уикенда резервирате самолетни билети, може да попаднете на по-изгодни оферти, твърдят българи, които често пътуват до различни европейски страни.

 

Потърсете отстъпки за деца

Потърсете отстъпки, ако пътувате с деца. Редица туроператори и хотели често предлагат по-ниски цени за малките пътешественици, така че си струва да се поинтересувате от тях. Ако можете, не пътувайте до по-далечни дестинации по време на коледната и великденската ваканция на учениците.

“Когато учениците са във ваканция, много хора искат да летят до родните си места, за да са със семействата си по празниците. Този рязък скок в търсенето води до значително по-високи цени на билетите”, отбелязва Кейти Настро от онлайн платформата за самолетни билети “Скотс чийп флайтс”.

През ваканционните периоди и настаняването в хотелите е по-скъпо, и напливът от туристи е много по-голям. Заради това пътуването може да бъде помрачено от неуредици на летищата, от дублирани резервации в хотелите и завишени цени в заведенията, които ще посетите.

 

Пакетните туристически пътувания 

Ако закупите туристически пакет – начинание, което у нас е по-популряно като “да се запиша за екскурзия или почивка”, то трябва внимателно да разгледате условията, включени в услугата, която заплащате. Ако тя е по-евтина от други оферти, може да се окаже, че не е толкова изгодна, например защото в нея не е включен трансфер до хотела, в който ще бъдете настанени. Тогава може да се наложи да платите за продължително пътуване от летището до хотела, което може да се окаже скъпо начинание, особено ако бъде организирано в последния момент, когато вече сте стигнали до дестинацията.

Също така е възможно туроператорът, който организира пътуването, да е предвидил настаняване в хотел или къща за гости извън града или курорта, цел на вашето пътуване. Това определено може да се окаже неудобство, предвид че ще ви струва още пари и “нерви”. Може да се наложи например да пътувате дълго всеки ден, за да посетите централната част на Рим, ако сте настанени в някое селище в околностите на Вечния град.

Ето защо, когато сравнявате цените на офертите, е желателно добре да ги проучите – от условията в хотела, в който се предвижда да бъдете настанени, през това дали са включени закуска, обяд и вечеря, както и с какъв транспорт и кога ще пътувате.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *