Мъжката хлебарка е променила своя „брачен танц“

Заради капаните досадните насекоми са развили отвращение към сладкото

Мъжката хлебарка изпълнява нов вид „брачен танц“, за да не може женската да отхвърли ухажването, съобщи АФП, цитирайки данни от научно изследване. Опитвайки се да примамват хлебарките със сладки вещества, производителите на капани не са подозирали какви последствия има това върху поведението на насекомите.

Преди 30 години изследване в сп. „Сайънс“ съобщава за нов вид германска хлебарка, която развива отвращение към глюкозата. Blattella germanica е хлебарка с малки размери и е масово разпространена в кухните по целия свят. Капаните със сладки примамки водят до адаптиране на една част от насекомите. Отвращението от сладкото има значение не само за храненето, но и за размножаването, гласи изследване, публикувано в сп. „Просидингс Би“ на Братанското кралско общество.

Мъжката хлебарка е развила тактика за привличане на женската – разперва крилата си и отделя брачен сок на основата на малтоза. Женските хлебарки са развили отвращение към захарта с цел по-добро избягване на капаните с примамки. Актът на чифтосване е станал по-кратък. Мъжките хлебарки също са претърпели промени – съдържанието на „брачния сок“ е станало по-малко сладко.

Според авторите на изследването е важно да се разбере как намаляването на апетита за сладко у популацията на хлебарките трябва да се отрази на стратегиите за борба с тези насекоми.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *