Здраве

Първи случаи на лаймска болест за 2023 г. във Великотърновско

ДВАМА ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАБОЛЯХА ОТ ЛАЙМСКА БОЛЕСТ

Това става ясно от данните на Регионалната здравна инспекция за разпространението на заразни и паразитни болести в областта. Инфектираните са диагностицирани в периода 24 – 30 април.

Заразяването с лаймска болест най-често става чрез кърлежи. Първият стадий започва след инкубационен период от 3 до 30 дни и се характеризира със зачервяване на ухапаното място. Паралелно с това или самостоятелно могат да се изявят и други симптоми като увеличение на лимфните възли, отпадналост, температура, болки в мускулите и ставите, невралгия, главоболие. Оплакванията могат да изчезнат и без лечение, но причинителят остава в организма и заболяването може да прогресира.

Вторият стадий се развива месеци след инфектирането. В тази фаза пациентите често съобщават за умора, проблеми с концентрацията и световъртеж. Типични са кризите на изпотяване и епизодите със силно учестен пулс. Характеризира се и с менингит или възпаление на лицевия нерв и ставите, кардиологични смущения, конюнктивит и т.н.

Третият стадий са усложненията от нелекуваната лаймска болест. Клиничните прояви са хронични възпаления на ставите, необратими кожни промени, атрофия на зрителния нерв, нарушения на паметта. Те настъпват години след инфектирането.

Лечението е продължително и включва прием на антибиотици.

За отчетения период са засечени и 53 случая на варицела. Най-много от тях са от община Павликени – 24.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *