Водещи новиниЗдраве

Д-р Иван Узунов: „Терапия с екзозоми от кръвта лекува увредени стави“

„Час при доктора“ е рубрика на „Борба“, в която ви срещаме със специалисти от различни области на медицината. В тематичната страница ще научавате както регионални, така и световни здравни новини, тенденции в здравеопазването и технологиите, съвети за здраве и профилактика и мн. др. Имате възможност да задавате конкретни въпроси, които ще бъдат отправени към медици от съответната област, и техните отговори ще бъдат публикувани. Запитвания, предложения и идеи може да изпращате на имейл georgieva.1991@gmail.com


„Имам проблеми с коленната става на десния крак. Според ортопеда, когото посетих, се касае за износване. Болките не отшумяват въпреки предписаната терапия. Не желая да се подлагам на операция за смяна на ставата. Съществува ли друг вид лечение, което не е свързано с хирургична намеса?“, гласи запитване на наш читател. На въпроса отговоря ортопедът д-р Иван Узунов, който има над 30 години опит зад гърба си.


Д-р Иван Узунов: „Терапия с екзозоми от кръвта лекува увредени стави“

 

Д-р Иван Узунов

Д-р Иван Узунов извъpшвa диaгностикa и лeчeниe нa пaциeнти c opтoпeдични зaбoлявaния – счупвания, артрози, бoлки в cтaвитe, нaвяxвaния, възпaлитeлни и дегенеративни cъcтoяния и дp. Възпитаник е на Медицинския университет в Стара Загора, където се дипломира през 1991 г. Своята специалност „Ортопедия и травматология“ придобива през 1996 г. Завършва следдипломно обучение по здравен мениджмънт през 2003 г. и „Ендопротезиране на големи стави“ в Гърция – 2007 г. Неговият трудов път преминава в клиники в София и Севлиево, а от 2017 г. преглежда и във Велико Търново.

 

БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАВЛИЗАЩИТЕ ИНОВАТИВНИ МЕТОДИ НА БИОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕ, ОРТПЕДИЯТА ВЕЧЕ ПРЕДОСТАВЯ НА ПАЦИЕНТИТЕ ВСЕ ПО-ГОЛЕМИ ВЪЗМОЖНОСТИ за запазване и подпомагане на възстановяването и оздравяването на ставите.

„Биологичните методи на лечение бележат експлозивно развитие в последните няколко години и фокусът на вниманието на медицинската общност все повече се насочва към методите за въздействие на организма, които стимулират активирането на собствените му сили за запазване и регенерация на тъканите. Това дава възможност, отговаряйки на естествените процеси на развитие на човечеството, да се опитаме да постигнем запазването в добро анатомично състояние и с подходяща функционалност ставите на нашите пациенти. Не напразно и Световната здравна организация препоръчва да се концентрира вниманието не просто за математически пресметнато продължение на годините на живота, а върху увеличение на годините комфортно преживян живот“, заяви д-р Узунов.

По думите му с трайното повишаване на динамиката на живота, свързано с много пътувания, интензивно спортуване и ексцесивни натоварвания, зачестяват травматичните увреди на ставите и околоставните тъкани. Оплакванията стават хронични и скоро настъпват дегенеративни промени дори и при млади хора. Това е дало тласък за бързо развитие на изследванията в биорегенеративната медицина, които в началото са предназначени само за елитни спортисти, а впоследствие придобиват масовост и стават достъпни за всички пациенти. Необходимостта от методи за третиране на все по-разпространите проблеми с хроничните възпалителни и дегенеративни процеси води до създаването на нови методи за въздействие и на комбинирането на вече съществуващи способи.

„В последните месеци вниманието на медицинската общност беше привлечено от приложението на екзозоми, придобити от собствената кръв на пациента, и комбинираното им приложение със стволови клетки. Екзозомите представляват малки мехурчета с диаметър 50-150 нанометра, съдържащи специфични растежни фактори, ДНК и малки фрагменти от белтъчни вериги. Те се секретират от повечето метаболитно активни клетки и се намират в свободно състояние в кръвта. Растежните фактори, на които са богати екзозомите, стимулират тъканната регенерация и хрущялното заздравяване и възстановяване. Тези фактори са капсулирани в екзозомите и при обработката им се освобождават и достигат до таргетните клетки, върху които въздействат. Достигайки до клетките на хрущялната тъкан, те потискат хрущялното разграждане и възпалението“, обясни д-р Узунов.

За целта е необходимо от пациента, който предварително е диагностициран със заболяване и съответната степен на тъканна увреда, да се вземе периферна венозна кръв. Животворната течност се обработва в специална апаратура и се изготвя концентрат от богата на екзозоми субстанция. Той се инжектира в засегнатите тъкани.

„В нашата практика вече имаме наблюдения от приложението на терапията с екзозоми на пациенти с втора и трета степен на увреда на ставния хрущял и съпътстващо възпаление. Резултатите са много обнадеждаващи. Особено позитивни са те при пациенти със съпътстващи възпалителни заболявания като подагра, псориазис и артрит“, допълни медикът.

При по-тежките степени на износване на хрущяла, придружени и с възпалителни промени, проучванията дават много добър резултат при комбинирането на микрохондрална трансплантация и терапия с екзозоми.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *