Водещи новиниКултураПавликени

Дадоха 15 000 лв. за проучване на единствения в Югоизточна Европа античен керамичен център

Почти 15 000 лв. отпусна Министерството на културата за Античния керамичен център в Павликени

Средствата са осигурени по проект на Историческия музей в града.

Керамичният център се намира в м. Кърна бунар/Върбовски ливади, на 5 км северозападно от Павликени. Той е разположен на площ от приблизително 9900 кв. м. Първите археологически изследвания са проведени през периода 1971 – 1979 г. от Богдан Султов. Той работи в три комплекса от римска вила от IIIII век – централен, западен и югозападен. В западния сектор са проучени 4 постройки, част от оградна стена и 14 пещи, но в нито една от посоките работите не са приключени. След 1982 г. е изоставена поддръжката му, а гъстата растителност е превзела откритите през 70-те години на ХХ в. антични сгради и пещи.

През настоящата година се предвижда разчистване от растителност на сектора, възстановяване на план-квадратната мрежа от геодезист и недеструктивно геофизично издирване с цел да се установи наличието на археологически структури, които в следващите години да бъдат проучени. Д-р Ева Димитрова, асистент в катедра „Археология” във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”, ще ръководи проучванията, като е предвидено участие на ученици от СУ „Бачо Киро“ Павликени.

И до днес Античният керамичен център не е напълно проучен.

Античният керамичен център край Павликени е единственият обект от такъв вид не само в България, но и в Югоизточна Европа. Вилата е с производствен характер – проучени са над 50 пещи за изпичане на битова и строителна керамика в трите сектора на обекта. Керамичната продукция задоволява нуждите на местното население, но също така е произвеждана с цел търговия. Произведения на местните ателиета са доставяни в Никополис ад Иструм, Нове, в селища и градове в провинциите Долна Мизия, Тракия и Дакия, на Кримския полуостров. Обектът притежава висок културно-туристически потенциал. Централният му сектор е експониран и социализиран. Това е единственият обект в България, на който могат да бъдат видени експонирани на място пещи от IIIII в. Проучванията на обекта имат огромна научна стойност за целия район.

Михаил МИХАЛЕВ

По информация на Елена Чанакчиварова-Христова, директор на Исторически музей-Павликени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *