Горещи новиниЗдраве

Двама търновски лекари са замесени в измамна схема за 5,2 млн. лв.

Медиците източвали Здравната каса с фалшиви прегледи за отпускане на помощни средства

 

ДВАМА ЛЕКАРИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ ОТГОВАРЯТ ПРЕД ТЕМИДА ЗА УЧАСТИЕ В ИЗМАМНА СХЕМА ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА 5,2 МЛН. ЛВ. ОТ НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА КАСА. Медиците са пренебрегнали Хипократовата клетва и са извършвали фиктивни прегледи за отпускане на пари за помощни средства на инвалиди. Те са „консултирали“ пациенти в Медицински център в Пловдив от юли 2022 г. до вчера, когато от Икономическа полиция установят злоупотребата с публичен финансов ресурс.

Прокуратурата в Града на тепетата излезе в информация, че в здравното заведение, в което се подвизавали търновските лекари, са издадени 8000 фалшиви протокола. Съучастници в схемата набавяли лични данни на инвалиди и пациенти, предоставяли ги на медиците в центъра, а те изготвяли нужните документи за отпускане на помощни средства и медицински изделия. Самите пациенти обаче не са получавали нищо и дори не знаели, че са включени в механизма за такъв вид подкрепа от държавата.

Разследващите предприели разнищване на случая след сигнал от РЗИ – Пловдив, че новосъздаден медицински център издава протоколи, без да развива никаква дейност. Здравното звено пък научило за измамата от пациенти, след като от инспекцията ги потърсили с въпрос дали са доволни от получената социална услуга.

В списъците с уж прегледани пациенти имало и хора, които вече не са между живите. Така за един от инвалидите, починал на 31 май, било описано в протокол на 9 юни, че е в задоволително здравословно състояние.

Освен двамата медици от Велико Търново в схемата участвали и трима лекари от Пловдив. Дружно ще отговарят пред закона за документна измама в големи размери. Законът предвижда наказание за това престъпление лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Галина ГЕОРГИЕВА

5 thoughts on “Двама търновски лекари са замесени в измамна схема за 5,2 млн. лв.

 • Осъдете ги, нека да платят в троен размер стойността, и лишете ги от право на работа, за назидание на такива като тях, а те сигурно са много.

  Отговор
 • Кои са тези турботарикати, осветлете ги да ги знаем и ние? Като кажете А, кажете и Б.

  Отговор
 • Далисамо в този сектор има злоупотреби,а какво ще кажете за хирургичния сектор.

  Отговор
 • Ами то за двама ортопеди се сещам,то други май няма!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *