Горещи новиниКултура

Картини на великотърновски и ямболски творци представя изложба в старата столица

Съвместната инициатива с  Художествената галерия „Жорж Папазов“ е на покойния художник Ганчо Карабаджаков, роден в Ямбол, но завинаги свързал житейския си, творчески и обществен път с Велико Търново и Арбанаси

Изложбата „Реката. Наследство на времето“ беше открита във Велико Търново. Идеята за изложбата, в която са представени автори от Ямбол и Велико Търново, е на покойния вече художник Ганчо Карабаджаков, който е родом от Ямбол, но твори и е част от обществения живот във Велико Търново, каза за БТА Мартин Митев, директор на Художествената галерия „Борис Денев“. Той поясни, че съвместната инициатива с  Художествената галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол е насочен към реката, която се превръща в обект на изобразяване в творчеството на редица автори от различни епохи.

В експозицията са представени 30 автори с общо 50 творби, творили край Янтра и Тунджа.

Посредством вечното движение на реката, спомените и наследството, които носи и оставя във времето, тя е едно непрестанно вдъхновение, посочи Митев. По думите му характерно за старите майстори от великотърновската група  е, че голяма част от техните платна интерпретират реката заедно с историята край бреговете на Янтра.

Картините на творците от ямболската група са фокусирани върху момента, в който реката напуска обичайната си функционалност и се превръща в културен и естетически феномен, коментира Петър Тепсизов, уредник на фонд “Живопис“ към Художествената галерия „Жорж Папазов“.

В търновската и ямболската колекция може да се видят важни имена на изобразителното изкуство – Борис Денев, Деню Чоканов, Георги Райчев, Димитър Петков, Дило Дилов, Димитър Бонев, Иван Христов, Иваничка Панева, Лалю Минков, Любен Гайдаров, Петко Абаджиев, Стоян Василев, Стефан Бъчваров, Асен Момчев, Димитър Бозаков и други. В експозицията има една картина на Ганчо Карабаджаков, изобразяваща риба, която е своеобразен символ на идеята на художника за настоящата експозиция.

При откриването на изложбата в залите ХГ “Борис Денев“ двамата уредници подчертаха, че сътрудничеството между двете културни институции ще продължи и с други съвместни инициативи. Тази експозиция е началото на есенния сезон за галерията, в който се предвиждат и съвместни прояви с галерията в Русе и Националната художествена галерия в София, допълни Мартин Митев.

БТА

Снимка: Марина Петрова/ БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *