Свят

Учени установиха, че няма връзка между ваксинирането срещу КОВИД и необяснени случаи на внезапна смърт

Индийски изследователи установиха, че няма връзка между ваксинацията срещу КОВИД-19 и необяснени случаи на внезапна смърт, предаде Ройтерс.

Индийският съвет по медицински изследвания е провел изследването след „анекдотични съобщения за внезапни необяснени смъртни случаи при видимо здрави хора“ на възраст между 18 г. и 45 г. в периода октомври 2021 г.- март 2023 г.

„Не открихме доказателства за позитивна връзка на ваксинацията срещу КОВИД-19 и необяснени случаи на внезапна смърт сред млади хора“, казват авторите на изследването, публикувано в специализираното издание Indian Journal of Medical Research. „В същото време фамилна история на внезапна смърт, хоспитализации за КОВИД-19 и начин на живот, свързан със злоупотреба с алкохол и интензивна физическа дейност, са сред рисковите фактори при необяснените смъртни случаи“.

Изследователите са идентифицирали 29 171 случая на внезапна смърт и са анализирали здравни досиета в 729 от случаите, както и контролна група от 2916 пациенти. По данни на правителството в Индия са регистрирани 45 милиона инфектирани с КОВИД-19 и свързани с тях 533 295 смъртни случая, но според експертите реалните числа са поне няколко пъти по-големи. Местата в болниците в Индия не достигаха в пика на пандемията и много хора са починали в домовете си, припомня Ройтерс.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *