Водещи новиниСъдби

„Местният герой” Калин Василев, прочул се и в Европа, създава Център за здраве в града

Създателят на „Търново рънс” Калин Василев изпраща една забележителна за него година

Година на приятни изненади, на вдъхновението, кулминацията в която бе връчването му на наградата от Европейската комисия в категорията „Местни герои”. Тя е признание за инициативите му за здравословен и активен начин на живот, но чувства как зад нея стоят хиляди. „Тази награда само потвърждава думите ми, че когато хората се борят в една посока, те стават пример и за милиони други. През 2023 г. се срещнах с много младежи, над 15 станаха презентациите и лекциите ми пред големи аудитории. С тези си гостувания аз съм примерът на ученици и студенти как, ако желаят нещо силно и работят в тази посока, могат да сбъднат мечтите си. 2023 година бе също и на много походи. На нашите странствания сред природата участниците стават все повече, и то от цялата страна. Последно се включиха от градовете Шумен и Сливен, затова пък вече са редовни. Така че, географията на събитията ни се разширява, без да сме си поставяли това за цел, защото моят фокус е Велико Търново и хората тук. Но то просто се случва органично, хората са привлечени и искат да бъдат част от тази общност. Все хубави неща ми се случиха”, обобщи за „Борба” отиващата си 2023 година Калинбата.

КАЛИН ВАСИЛЕВ Е ЩАСТЛИВО ВЛЮБЕН ОТ 5 ГОДИНИ, НО ПАЗИ ПОЛОВИНКАТА СИ В ТАЙНА

 

Известният търновец рядко говори за неща в личен план, но за първи път изневери на себе си и призна, че се чувства обичан и щастлив. От 5 години си има приятелка, която го обича безкрайно и много го подкрепя. Пази я в тайна по нейна молба, защото е скромен и тих човек. А и казва, че когато в любовта не се намесват други хора и бяга от публичността, е по-трайна и успешна. „Независимо от моите огромни ангажименти, вярвам, че успявам да отделя достатъчно време и на нея. А и тя на мен”, споделя нашият герой.

 

ОЧАКВАНИЯТА И ПЛАНОВЕТЕ ЗА НОВАТА 2024 Г.

Следващата година е юбилейна за „Търново рънс” – навършват се 10 години от създаването на движението за здраве. Юбилеят ще бъде отбелязан с няколко мероприятия, но в по-голям мащаб и времетраене, за да грабнат повече хора.

Така традиционната през лятото седмица за йога ще стане двуседмична, а Калин Василев я вижда като един малък фестивал. В организацията ще се включи и индийското посолство в България. А пролетта ще започне с велофестивал. Разбира се, ще има и тържество за отбелязване на годишнината. „10 години ще отбележи „Търново рънс” от съществуването си, но като че ли самата общност постоянно се самообновява и самоподмладява. Много е красиво да наблюдаваш това, че стои вечно млада. Мнозина завършиха образованието си и заминаха, но на тяхно място дойдоха други. Особено тази година притокът бе огромен”, казва още Калинбата.

Паричното измерение на наградата от Европейската комисия от 20 000 лв., вече преведена по сметката на движението, местният герой ще използва за реализацията на още една негова голяма мечта – създаването във Велико Търново на безплатен Център за здраве. Средствата ще използва за архитектурни планове и задвижване на процедури, за да се даде началото. Разбира се, ще бъде обявена и дарителска сметка, защото става дума за гигантски стъклен павилион в някой парк, както си мечтае и представя центъра Калин Василев. Такива нови младежки центрове с игрища и конферентни зали вече има в Пловдив, Бургас и др. градове, защо и във Велико Търново да няма. Идеята е голяма, но той мисли, че 10-ата годишнина е прекрасен повод тя да стартира. А и великотърновци искат и са узрели за подобен център.

През новата година Калинбата си пожелава хората да са по-смели, да нямат оправдания за несвършени дела, да вярват в себе си, да се движат и се хранят здравословно. И да има повече протегнати ръце, а не озлобление и раздразнение.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. личен архив

One thought on “„Местният герой” Калин Василев, прочул се и в Европа, създава Център за здраве в града

  • Обсебен от мания за внимание. Доктор на Туристическите науки.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *