ЗдравеСвят

Светът не е готов за нова пандемия

Това каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в навечерието на Световния ден на готовност за епидемии, който се отбелязва на 27 декември

“Нужно е да направим повече”, каза генералният секретар на ООН в навечерието на Световния ден на готовност за епидемии, който се отбелязва на 27 декември. Трябва да се откажем от моралната и медицинска катастрофа на богатите страни, които трупат и контролират пандемични здравни доставки, и да гарантираме, че всеки има достъп до диагностика, лечение и ваксини, каза Гутериш във връзка с уроците от пандемията от КОВИД-19.

По инициатива на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Световната здравна организация (СЗО) вече са в ход преговори за глобален договор за пандемиите, който да подобри регулацията и да подготви страните за бъдещи пандемии. Предвижда се договорът на бъде приет на световен здравен форум, насрочен за 27 май-1 юни 2024 г., но текстът на проекта в обем от тридесет страници все още е спорен. Той предлага регулация за бързината, с която се споделя информацията за новите патогени, кой произвежда и как се разпространяват ваксините и лекарствата. Дори и да бъде одобрен на среща на СЗО, договорът би могъл да влезе в сила, ако достатъчно страни го ратифицират, и ще бъде валиден единствено за тях.

Някои богати страни критикуват предложението от тях да се изисква да споделят подробности за финансирането на изследвания и това, че от фармацевтичните компании ще се иска да осигурят прозрачност на ценообразуването. Проектът предвижда производителите да се отказват от правата върху интелектуалната собственост за лекарствата в случай на нова пандемия и да предават част от продукцията си на СЗО за разпространение. В Германия бяха внесени стотици жалби срещу договора във Федералния конституционен съд. Един от тях бе отхвърлен през септември като недопустим.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *