Водещи новиниСъдби

Професия зоофризьор: Анита Дешева разкрасява с модерни прически домашни любимци

Търновката се грижи за визията на кучета, котки, морски свинчета и порчета

 

38-ГОДИШНАТА АНИТА ДЕШЕВА ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА ЕЖЕДНЕВНО СЪЗДАВА КРЕАТИВНИ И УМИЛИТЕЛНИ ПРИЧЕСКИ НА КУЧЕТА, КОТКИ И ДРУГИ КОСМАТИ ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ.

Категорична е, че да се работи с животни, е много по-лесно, отколкото с хора. Тя е сред най-предпочитаните зоофризьори в региона и графикът й винаги е запълнен поне две седмици напред. Въпреки че отдавна се е доказала, Анита не спира да надгражда знанията и уменията си с нови груминг обучения и семинари.

Дешева се ориентирала към работата с животни съвсем спонтанно. Завършила е бизнес администрация и финанси във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, но тази материя й се сторила твърде скучна. Искала да твори красота с ръцете си и да приема работата като хоби.

„С мъжа ми решихме да отворим зоомагазин. Един ден той ме попита дали искам да се науча да подстригвам кучета. Това беше преди 7 години, когато не беше популярно някой да води кучето си на груминг. Дори самата дума беше тотално неясна. Съгласих се да изкарам курс за зоофризьор, отидох в София, преминах обучението и се запалих много“, разказва тя.

Нейната преподавателка я посъветвала да започне да практикува веднага, защото това е специфична дейност, която се забравя, ако не се практикува. Така през 2018 г. стартирала своя салон за животни.

До момента нейни клиенти са били кучета, котки, зайчета, морски свинчета, порчета, но масово я търсят за визията на кучета. Основните породи, с които работи всеки ден, са йоркширски териер, померан и пудел. Представителите им подлежат ежемесечно на такъв тип услуга, иначе идват всякакви други породи, като най-големият екземпляр, върху когото концентрирала усилия, бил вълкодав.

Анита знае как да успокои и предразположи четириногите си клиенти.

Владее различни подходи, за да накара животното да се чувства в безопасност.

„Дори за това си има обучение. Кученцата понякога са стресирани от обстановката и непознатия човек. Те изпитват страх и от него се заражда самозащита. Важно е да не спираш да се учиш и да се усъвършенстваш. Винаги има иновации в прическите, начина на подстригване, на изкъпване и изсушаване. От Българската груминг асоциация провеждат по няколко семинара в годината и национални груминг шоута с международно участие, на които се трупа опит от специалисти от чужбина“, разказа 38-годишната жена.

По думите й е много е важна подготовката на едно куче преди подстригването. То трябва да бъде изкъпано добре. Тя къпе кучетата три- или четиристепенно, което означава, че преди да влезе в банята, в зависимост от кожата на животното се прави премазка. Това е „нахранване“ на кожата със специални продукти, масла, лосиони и др. Къпе ги с дълбоко почистващ шампоан, за да се свали мръсотията, след това слага шампион според вида кожа и козина, после нанася балсам и накрая преминава към сушене. Едва тогава идва ред на подстригването. Както при хората, така и при опашатите има тенденции в прическите според породите. Най-голямо е разнообразието с фризури за кучетата със свободно падащи козини. При тези с двоен подкосъм е важно да се подстригват точно докъдето трябва, без машинки, защото, ако се наруши подкосъмът, страдат от заболявания.

„Хората е важно да разберат, че колкото повече се грижат за външния вид на домашния си любимец, толкова по-здраво ще бъде животното. Храненето, разбира се, също има значение. Много голяма част от стопаните се научиха, че колкото по-често водят животните в салон, толкова по-добре за тях, защото вкъщи няма косми, които да превземат жилището. В салона се сваля мъртвия косъм на животинките, особено на котките“, обясни Анита.

Тя обясни, че когато животното дойде за груминг в ранна възраст, то свиква и се учи, че няма нищо страшно в процедурите. Освен къпане и подстригване зоофризьорката прави спа терапия с озон, реже им ноктите и им почиства ушите.

За още по-ослепителна визия на кучетата търновката премахва и зъбен камък без поставяне на упойка.

„Кучетата трябва да са спокойни и да позволяват да се рови в устата им. Процедурата се извършва с ултразвукова четка за зъби, която размеква зъбния камък и след това се премахва ръчно“, обясни тя.

Анита има и награди за своята работа. Завършвайки първия си курс, веднага се включила в третото национално груминг състезание в България и спечелила първо място в категорията за кучета със свободно падащи косми. Представила се с йорки и преборила колеги от цялата страна. На следващата година отново участвала в надпреварата, а тогава завоювала трето място в категорията за кучета с двоен подкосъм.

Наскоро креативната търновка гостувала на ученици в СУ „Емилиян Станев“ в старата столица, където представила своята професия.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *