Водещи новиниКултура

Женски екип от архитекти и видеограф издирва и документира сгради съкровища в българските села

Архитектките Елена Стойчева и Надежда Сучева заедно с Десислава Тодорова зад камера обикалят българските села, за да издирят и документират непознати прекрасни къщи и да ги оставят за поколенията.

Проектът им се казва „Архитектурни съкровища на българските села – Презентация“ и е финансиран от Национален фонд „Култура“. Дамите вече са обиколили Видинско и Врачанско, както и търновските села Къпиново и Пчелище. Плановете им са да заснемат и чудната специфична архитектура на Миндя.

Елена Стойчева е архитект трето поколение и е внучка на арх. Борис Камиларов, който е бил част от екипа, проектирал сградата на Великотърновския университет.

Следвала е в Берлин, после се преместила във Виена, където работила в студио за проекти преди самата архитектура, т. е. включване на общността в процесите на планирането. „По случайност, вече у нас, се включих в резиденция „Баба“ и започнаха да ме привличат нашите села, може би покрай работата ми в Австрия. Исках да правя документални филми, а сега се занимавам основно с документиране и популяризиране с цел опазване на културното наследство.

С Надежда Сучева се запознахме покрай една доброволческа акция на село, започнахме да си говорим колко ни харесват селата, колко много потенциал има в тях, но колко разпадащи се ценни къщи има и така постепенно избистрихме проекта“, споделя за началото специално за „Борба“ архитектката.

българските села
Момичетата от екипа.

Дамите са се фокусирали основно върху жилищни сгради, като целта им е поне да успеят да ги запазят като визия, защото архитектурното наследство е важно. И да говорят за тях с надеждата някой да ги възстанови и насели отново. „В Къпиново ни заведе арх. Радомир Данков, познат във Велико Търново като реставратор. Беше намерил много интересни екземпляри на къпиновски къщи. Една от които шеговито беше кръстил „Мадам Бътерфлай“, защото около прозорците има причудливи и красиви гипсови орнаменти. Едни ни заприличаха на крила на пеперуда, други на театрални завеси.

Имаше и много интересни флорални елементи. А после, разхождайки се с още един местен гид – Александър Къдрев, изненадващо открихме същите мотиви и на други къщи. Като че всяко село си има в архитектурата нещо специфично свое. А и много идеи идват покрай гурбетчийството. Като план тези къщи са прости, но ето как един гипсов елемент може да направи фасадите много красиви“, обяснява Елена.

 

Към проекта има сайт – ruralheritage.bg, в който качват заснетите ценни селски къщи в българските села.

А на 7 април от 18 часа в ТАМ дамите ще направят презентация на проекта, съпроводена с дискусия за сградите съкровища в българските села. Защото те са убедени, след не малко пътуване, че тези къщи са носители на българската история и локалната идентичност, на местното строително майсторство, на изтънченото чувство за красота, на грижата към съседството и общественото пространство. Избрали са Велико Търново, защото искат да запознаят местната общност, ангажирана с развитието на градската среда и кварталите, със специфичната архитектура на селата около старата столица.

След Велико Търново турнето им продължава. На 6 април ще бъдат в Миндя в селското читалище „Развитие – 1893“. Първо, за да се срещнат с хората и да представят това, с което са се заели, а после да се разходят и заснемат оригиналната архитектура на чаровните им къщи.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *