Общество

Почистиха 200-годишното килийно училище в Самоводене

Местните подемат инициативата отново да се превърне в музей

Повече от 30 жители на Самоводене се мобилизираха и почистиха около килийното училище в двора на църквата „Св. Ирина“, както и самата сграда.

Те бяха организирани от председателката на църковното настоятелство Ралица Първанова, кмета Валентин Къндев, бившата директорка на училището Лиляна Гецова и още трима ентусиасти.

Килийното училище е с 201-годишна история, но след като старата сградата рухнала, през 80-те години на XX век е вдигната нова близо до старото му място и превърната в музей от покойния вече археолог Петър Станев.

Петте стаи били подредени с тематични експозиции, пресъздаващи бита в старата българска къща – една стая за спане, друга за готвене, с камина и т. н. След това обаче църквата си взема училището, музеят е опразнен и Петър Станев си прибира експонатите. В двора на църквата е имало и още едно училище – „Цар Симеон“, от което обаче е останала здрава само една стена, другото са руини.

„Не мислех, че толкова много народ ще се съберем, защото досега по инициатива на кмета вече правихме две акции – чистихме клонаци по улиците и около селските чешми.

Почистихме около църквата, защото вътре е забранено да се влиза от 7-8 години, защото е опасно. Мъжете завариха металната врата за двора, която всеки момент можеше да падне и да затисне някой. После с резачки махнаха храсталака и окосиха тревата. Жените боядисаха оградата. Чистихме около и в самото килийно училище. Тази нова сграда, която навремето беше открита много тържествено, отдавна е занемарена. Махнахме паяжините, които бяха стигнали до земята, а един мъж напръска стените и таваните срещу всякакви насекоми. Остава да се белоса и да се сменят някои дъски, защото са прогнили. Целият двор също светна“, разказва бившата директорка.

Килийното училище отново да стане музей на селото, искат самоводчани и вече се работи по тази инициатива, макар резултатът да е съмнителен заради собствеността.

„Искаме този музей да е свързан и с училището, и със селото. В момента в Самоводене има частен музей в дома на Елка и Георги Маслянкови. След като мъжът почина, съпругата му желае събраното да се запази и да го дари на селото, но няма къде да бъде изложено. Дано да успеем!“, надява се някогашната учителка.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *