Горещи новиниОбщество

Проектират нова автогара на В. Търново, ще струва около 1,5 млн. лв.

Общината може да поеме за 6000 лв. месечно старата, докато изгради своя

Около 1,5 млн. лв. ще струва новата автогара във Велико Търново, но сумата не е окончателна.

Тече проектиране, а средствата ще се търсят допълнително, съобщи зам.-кметът проф. Георги Камарашев. Намеренията са да е готова през 2025 г.

По думите му от сегашния бюджет могат да бъдат отделени средства само за проектирането, а вече има определено и общинско място, което на този етап е подходящо за нова автогара. Става въпрос за терен до пътен възел „Качица“, в близост до Регионалната екоинспекция, с излаз на ул. „Никола Габровски“ и „Магистрална“.

нова автогара

Планират се четири терминала със стоянки.

На терена съществува и сграда, която е с отпаднало предназначение, но е в добро техническо състояние, обясни Камарашев пред Общинската комисия „Проблеми на гражданското общество и борба с корупцията“.

„Несериозно е Велико Търново да няма автогара, затова трябва да направим нова. В тази сграда вътре има вода, ток, тоалетни, много здрава е и запазена.

Разбира се, трябва ремонт. Има и подходящо голямо помещение за чакалня. Мястото също е добро, има два вход-изхода от „Магистрална“ и „Никола Габровски“. Инициирали сме проектиране, за да видим реално колко ще струва“, обясни проф. Камарашев.

Изграждането на нова автогара обаче ще отнеме доста време, а реално на 1 май, както „Борба“ вече съобщи, собствениците на старата „Запад“ се отказват от експлоатация на обекта. За да не остане без автогара областният град, от Общината са се договорили да поемат автогара „Запад“ срещу 6000 лв. месечен наем. Дискусионен е и моментът да не се наема, а определи спирка, както е в съседна Горна Оряховица.

Управлението на тази нова автогара ще бъде поверено на Общинското предприятие „Организация на движението, паркинги и гаражи“.

По време на заседание на Комисията по проблеми на гражданското общество обаче бяха поставени редица проблеми, с които Общината ще се сблъска при наемане на автогарата. Оказва се, че сградата не отговаря на доста от изискванията по закон, въпреки че собствениците имат редовен лиценз, който ще важи и при отдаването.

Поради тази причина комисията взе решение експерти от администрацията да направят оценка колко ще струват някои козметични ремонти и отстраняване на нередностите.

Притесненията са, че Общината може да претърпи глоби, а и не се знае дали обектът ще бъде печеливш. Настоящите собственици са споделили, че загубите годишно възлизат на 5000 лв. Към момента в автогарата работят трима души, а 28 превозвачи ползват услугите на терминалите.

„Не се страхувам да поемам ангажименти, не ме е страх от работа, но разчитам на подкрепа от Общинския съвет“, каза управителят на „Паркинги и гаражи“ Иван Ламбов.

Екип „Борба“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *