Водещи новиниОбщество

Млад кмет повежда цяло село за възстановяване на унищоженото преди 20 години читалище

Младият кмет на великотърновското село Водолей – Милен Мирчев, повежда цялото село с желание да възстанови унищоженото преди близо две десетилетия читалище

Той проведе събрание не къде да е, а в някогашната театрална зала, от която са останали само стените и сцената.

Млад кмет повежда цяло село за възстановяване на унищоженото преди 20 години читалище
Милен Мирчев показва разбитите стаи на читалището.

На него присъства и общинският съветник Йордан Свраков. Желанието му е дейността на читалището да бъде възстановена юридически, след което да се търсят и средства за ремонт на сградата, която е масивна, но оставена на произвола на съдбата при неговите предшественици.

НЧ „Светлина 1918“ спира да функционира преди 17 години, след което всички дограми са разбити и унищожени. Изнесени са столовете и цялото оборудване. В цялата голяма сграда работи само пощата. Някогашната сцена все още не е загубила очарованието си. Таваните са с различни гипсови орнаменти, а балконът се извисява над цялата зала.

Милен Мирчев е твърдо решен да започне кореспонденция с Министерството на културата – както със служебния министър, така и с бъдещия, след като бъде сформирано редовно правителство.

Младият мъж е амбициран да извърви целия път до завършване на идеята си за възстановяване на дейността и сградата, която да бъде ползвана за различни тържества.

По предварителна оценка покривът на сградата е здрав, което ще улесни бъдещите ремонти.

Все пак за възстановяването е необходима сериозна сума, за която трябва да помогне държавата.

Млад кмет повежда цяло село за възстановяване на унищоженото преди 20 години читалище
Някога на това място са провеждани различни представления и тържества.

В селото по адрес се водят около 1000 души, а в същото време много по-малки села имат читалища. Водолей на практика е единственото населено място, което остана без свой културен дом през годините.

Милен Мирчев е започнал и облагородяване на пространството в централните части.

Пред кметството вече има цветя и трева – нещо, което до този момент беше забравено в селото. Младият кмет много държи и на чистотата, затова иска да постави кошчета за боклук навсякъде и да ограничи злоупотребите с домашни животни в центъра.

От селото са категорични, че го подкрепят във всичките му действия, и са изненадани, че за толкова кратко време от началото на мандата му вече има сериозни промени, които се забелязват с просто око.

3 thoughts on “Млад кмет повежда цяло село за възстановяване на унищоженото преди 20 години читалище

 • Баща му и аверите му унищожиха всичко и грабиха всички български къщи…
  а сега останаха само цигани и решиха да пазят.
  странно е

  Отговор
  • Ей заради Кото вас дето далите Българи ,цигани и Турци сме на този хал. Ако има единство няма да могат Дани мачкат и данисе подиграват .

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *