Забава и знание

Четирима учени завършиха 378-дневна мисия в марсиански условия

Четирима учени на НАСА завършиха 378-дневна мисия в изкуствено създадени марсиански условия в Хюстън, САЩ, съобщи АФП. Целта е да се изследват начините за подготовка за заселване на червената планета.

Анка Селариу, Рос Брокуел, Нейтън Джоунс и ръководителят на екипа Кели Хейстън са останали затворени в продължение на 378 дни в симулация на “марсианско местообитание”.

През цялото време те са отглеждали зеленчуци, ходели са по червен пясък и са работили под стресови фактори като изолация и забавена комуникация със Земята и семействата си.

Екипът е прекарал цялата си мисия в провеждане на важни научни изследвания, основно базирани на храненето.

Това е първата от трите мисии на проекта “Аналог” (Analogue) за изследване на здравето и работата на екипажа, ръководена от НАСА.

Друга едногодишна мисия, симулираща живот на Марс, вече се проведе между 2015 и 2016 г. на Хаваите. Тя беше с участието, но не и под контрола на НАСА.

Като част от своята програма “Артемида” (Artemis) Вашингтон планира отново да изпрати хора на Луната. Те трябва да проучат как човек би могъл да оцелее далеч от Земята в дългосрочен план и по този начин да се подготви за пътуване до Марс. Евентуалният срок на мисия до Марс е краят на 30-те години на настоящия век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *