77 четения

Земната станция за сателита на „Булсатком“ е почти готова

ЗЕМНАТА СТАНЦИЯ С ОГРОМНА ЧИНИЯ НА „БУЛСАТКОМ“ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ Е ПОЧТИ ГОТОВА. Тя ще приема и предава сигнали от първия частен спътник у нас, който вероятно ще бъде пуснат през януари догодина в орбита и ще струва на компанията около 200 млн. евро. Антените в Полски Тръмбеш са дълги по 12 метра и освен всичко друго оттук ще се излъчва и сигналът на оператора в цялата страна. Теренът е от 7 дка в началото на града и преди време е купен от частно лице. Фирмата, която прави тази земна станция, е „БЪЛГАРИЯ САТ” АД с основен предмет на дейност спътникови далекосъобщителни дейности.

Проектът за изстрелване на спътника се финансира с кредитна линия от Американската външнотърговска банка. Компанията получи и лиценз да предоставя мобилни услуги от четвърто поколение, пак с външно финансиране, за 85 млн. евро. Раздвижване на сателитния проект всъщност се чака от близо две години. Компанията има геостационарна орбита, предоставена й от държавата.

ПРЕДИ ГОДИНА СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ОДОБРИХА ПОДРОБНИЯ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН на инвеститора „БЪЛГАРИЯ САТ” АД. Така официално бе дадена зелена светлина на проекти за две трасета с оглед по-голяма сигурност на комуникационната връзка. И двете трасета ще започнат с връзка към съществуваща далекосъобщителна мрежа, като се предвижда да преминат през имоти, общинска собственост, в Раданово и тротоарни и зелени площи в регулацията на Полски Тръмбеш. Проектираната от инвеститора подземна телекомуникационна канална мрежа се изгражда с цел създаване на оптична връзка за строящата се към момента земна станция за спътникови антени за предаване на телевизионен сигнал в цифров вид към спътник за целите на последващо излъчване към абонати на телевизионни програми. С извеждане на спътника си „Булсатком” ще влезе в директна конкуренция с големите сателитни оператори, работещи в региона, коментират запознати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!