Приложение Полски Тръмбеш

49 000 лв. за различни изяви в богатия културен календар на община П. Тръмбеш

49 000 лева ще се харчат за различни прояви в общината през тази година, сочи одобреният от съветниците културен календар. 41 000 лева от сумата е за събитията по кметства и в общинския център. 7900 лева е гласуваната сума за различни участия на художествени колективи в общински, областни и национални конкурси. Традиционно събитията са от януари до ноември. Започват със зимните празници край огнището и завършват с Деня на народния будител.

Сред по-значимите събития и тази година ще е програмата „Пролет край Янтра”, която е от март до юни. Организатори са общината, читалища, училища и клубове на пенсионера. Програмата обхваща фолклорните традиции, свързани с пролетните обичаи, и много срещи с ръководители на самодейни колективи в общината. За този празник са гласувани 1000 лева. Националният събор надпяване „Авлига пее” е предвиден в календара за 1 и 2 юли. За националния празник в памет на Мита Стойчева са предвидени 5000 лева. С две хиляди повече са отпуснати за празника на Полски Тръмбеш от 1 до 8 септември и за проявите през тази седмица. За феста на чушките, доматите и традиционните храни „Павел фест” в село Павел са предвидени 4000 лева.

Еднакви суми от по 200 лева са записани в културния календар за различните есенни празници по селата като „Ден година храни” в Орловец, „Никой не е по-голям от хляба” и „Тиквени изкушения” в Куцина през октомври и други, почти във всички останали села на общината. Тази година през август и септември ще се честват юбилеи на три читалища – 125 г. от създаването на читалището в Страхилово и 140 г. на читалищата в Раданово и Полски Сеновец, за които са отпуснати по 300 лева. За сборовете на селата ще има по 500 лева. Първият е на Раданово на Спасовден, 2 юни, а последният е на Иванча, в първата седмица на септември.

При необходимост всяка посочена сума в културния календар може да бъде коригирана след одобрение на кмета на общината, което обикновено често се случва по определените поводи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *