Съветът на ректорите заседава в Свищов по повод 80-годишнината на Стопанска академия

Съветът на ректорите на висшите училища в България проведе изнесено заседание в Свищов, което съвпадна с празненствата по повод 80-годишнината на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Участваха зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов и представители на МОН. Председателят на Съвета на ректорите проф. д-р инж. Любен Тотев благодари на Академията за любезното съдействие и предоставените условия за работната среща. Гостите приветства ректорът на свищовското висше училище доц. д-р Иван Марчевски.

Първата точка от дневния ред на заседанието бе финансирането на държавните висши училища за 2016/2017 г. Началникът на отдел „Финансиране на висшето образование и студентско кредитиране” в МОН Валери Коцовски обяви, че правителството е предвидило повече пари за висшето образование. Той информира членовете на Съвета на ректорите за параметрите на бюджетната субсидия, която е предвидена за издръжка на обучението в държавните висши училища през 2017 г. и за промените в механизма на нейното разпределение.

Участниците в заседанието обсъждаха и рейтинговата система на висшите училища. Доц. д-р Мария Фъртунова – директор на дирекция „Висше образование” към МОН, поясни, че в момента се подготвя шестото издание на рейтинговата система, която обхваща всичките 51 акредитирани висши училища в страната. Тя сподели с ректорите как тази система за оценка по десетки различни индикатори може да се използва в процеса на управление и изготвяне на стратегически документи за развитие на висшите училища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *