Горнооряховец може да е първият диабетик в света, пробягал 94 км | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Горнооряховец може да е първият диабетик в света, пробягал 94 км

Публикувана на: 03.05.2018г. 6448 прегледа

Студентът по политология във ВТУ си поставя за цел да подобри рекорд от книгата на Гинес

22-ГОДИШНИЯТ ЗАХАРИ НИКОЛЧЕВ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА СТРАДА ОТ ДИАБЕТ ТИП 1, НО НЕ ПОЗВОЛИЛ НА БОЛЕСТТА ДА ПРЕЧУПИ ВОЛЯТА И ЖЕЛАНИЕТО МУ ДА СПОРТУВА. Макар лекарите да забранили на младежа физически натоварвания от типа бягане, той доказал, че няма невъзможни неща. В края на миналата седмица пробягал разстоянието от дома си в железничарския град до Бяла, Русенско, и обратно, а с това постижение твърди, че е първият диабетик в света, тичал 94 км. Неговата цел обаче е да подобри сегашния рекорд в книгата на Гинес за най-дълго пробягано разстояние от здрав човек и до няколко дни започва тренировки за тази мисия.

Захари чува страшната диагноза, когато бил 17-годишен. Само за 30 дни отслабнал с 23 кг и това го отвело в кабинета на личния лекар, който го насочил към ендокринолог. Оказало се, че заболяването е отключено от уплаха при среща със змия. От този момент животът му се променил коренно.

„Всичко тръгна назад. Лекарите казаха, че са с вързани ръце за лечението на моя вид диабет, тип 1. Предписаха ми определена хранителна диета и лекарства. Забраниха ми редица неща, а аз съм спортувал активно от малък и това много ми тежеше“, разказа той.

ЕДНО ОТ ПРОТИВОПОКАЗАНИЯТА БИЛО ПРОДЪЛЖИТЕЛНОТО БЯГАНЕ И НЕСПАЗВАНЕТО НА ПРЕДПИСАНИЕТО БИ ДОВЕЛО ДО ХИПОГЛИКЕМИЯ, А ОТТАМ ДА СЕ СТИГНЕ ДОРИ ДО КОМА И СМЪРТ.

В първите месеци на борба със заболяването Захари бил на легло. Лека-полека започнал да се изправя и да прави по няколко крачки. Ходенето обаче било съпроводено с много силна болка и изтръпвания в мускулите. С желязна воля достигнал до ниво, в което съвсем сам преминавал 200 – 300 метра. След цяла година ходене се престрашил да бяга. Упоритостта му се увенчала с голям успех през 2016 година, когато тичал цели 70 км. Това не задоволило амбицията му да докаже на себе си, че може да постигне още по-добри резултати и така преди няколко дни стартира бягане до Бяла. В себе си носел сензор – тип GPS за маршрута, специална машинка, която известява за физическата му показатели, сладкиши и вода. Снимал се сам на всяка пътна табела, указваща населеното място и после се върнал обратно до вкъщи. Маратонките му били скъсани, а краката отекли от умора. В момента състоянието му отново е влошено и е нужно известно време докато се възстанови.

Времето, за което пробягал разстоянието, е 14 часа и 38 минути.

„Усещах много силна болка в краката, но тя ме прави по-силен. Много съм щастлив. Доказах на себе си и на лекарите, че няма невъзможни неща“, твърди 22-годишният горнооряховец.

ЗАХАРИ СПОДЕЛИ, ЧЕ СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ ЛЕЧЕНИЕ У НАС ОСТАВА РАЗОЧАРОВАН ОТ ЗДРАВНАТА СИСТЕМА И СЕ ОРИЕНТИРА КЪМ ТЕРАПИЯ В ИТАЛИЯ, където вече десетилетие живеят и работят родителите му. Чуждестранните медици предписали съвсем различни лекарства и обяснили, че не се налага да спазва хранителна диета. Приема два вида инсулин – сутрин и вечер, които внася от Италия.

„Пет инсулинови писалки в Италия струват 45 евро, а в България само една не може да се купи по-евтино от 65 лв. Не съм взел нито една стотинка от здравната каса, а в Италия – нищо, че съм чужденец – пак получавам по-изгодно необходимите животоподдържащи медикаменти“, заяви той.

Въпреки това горнооряховецът е убеден, че няма да емигрира при родителите си и ще остане да се бори ситуацията в страната да се оправи. Той е трета година студент по политология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и казва, че политиката сериозно го влече.

„Младите хора сме бъдещето на България. Ние можем да построим една по-хубава страна за идните поколения или да останем апатични към проблемите, водещи до унищожаване на нацията, идентичността и държавността ни. Аз избирам да остана“, категоричен е 22-годишният младеж.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Горнооряховец може да е първият диабетик в света, пробягал 94 км"

  • 03.05.2018 в 13:46

    Браво Захари само така. Всичко зависи от нас. Дано те чуят и видят повече хора. За пример си в тази несигурност . Пожелавам успех в начинанията. И се пази.

    Отговор
  • 03.05.2018 в 14:29

    Поклон приятелю!Ще успееш.Бъди убеден!Нашата Родина е хубава,но Държавата кучетата я яли.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!