ВНИМАНИЕ! ОПАСНИ СТОКИ С АЗБЕСТ НА ПАЗАРА

НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ПОТРЕБИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ:

С писмо вх. №РД-13-259/17.04.2018 г. на РЗИ – Велико Търново, Министерство на здравеопазването ни информира за получени нотификации по Системата на Съюза за бърз обмен на информация (GRAS-RAPEX) за следните опасни стоки, открити на територията на Холандия, като се посочва Република България в държави на местонахождение:
         1. Нотификация № А12/0511/18 – Продукт за гримиране (Make up), Комплект „сенки“ „Shadow and Highlight kit“, с марка „Clair,s“. Съгласно информацията в нотификацията, продуктът за гримиране се състои от 8 различни цвята, поставен в кутия 12 х 20 см. Няма посочена страна на произход;

 

         2. Нотификация № А12/0512/18 – Продукт за гримиране (Make up), „Clair,s Compact powder“, с марка „Clair,s“. Съгласно информацията в нотификацията, продуктът е поставен в кръгла кутия с диаметър 10 см, в прозрачна опаковка. Страна на произход на продукта – Китай;

 

         За нотифираните козметични продукти е установено наличие на азбестови влакна, което е в несъответствие с изискванията на т. 762 от Приложение II „Списък на веществата, забранени в козметични продукти“ на Регламент (ЕО) № 1223/2009 относно козметичните продукти и вписване 6 от Приложение XVII на Регламент 1907/2006.
         В периода 19 април 2018 г. – 27 април 2018 г. служителите в дирекция „Обществено здраве” на РЗИ – Велико Търново извършиха общо 26 проверки за издирване на горецитираните опасни стоки. Проверени бяха обекти, където е възможно съхранението и предлагането им – в магазини и щандове за козметични продукти, и в козметични студия. При извършените проверки не се установи наличие на търсените опасни стоки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *