39 четения

Опашки от кандидати за проверка на кръвното се извиха в парк „Марно поле”

С ОТКРИВАНЕТО НА ПУНКТА ЗА БЕЗПЛАТНО ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ В ПАРК „МАРНО ПОЛЕ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЧЕРА ЗАПОЧНАХА ДА ПРИИЖДАТ ХОРА И СЕ ОБРАЗУВА ОГРОМНА ОПАШКА ОТ ЧАКАЩИ. Интересът на местните бе провокиран от иновативните апарати за отчитане на артериално налягане, осигурени от асоциацията „Българска лига на хипертониците“, по повод Световния ден за борба с хипертонията 17 май. Кампанията премина под мотото „Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм – превенция от инсулт”.

„Статистиката в България е особено тревожна. Всяка четвърта жена и всеки пети мъж умират от мозъчен инсулт. Нашата мисия е насочена към повишаване на информираността на населението и взимане на навременни мерки за контрол в домашни условия, за да може хората да се радват на качествен начин на живот“, коментира Йовка Мечкарова от асоциациятаа. Тя обясни, че инициативата е посветена на превенцията от инсулт и артериалната хипертония, като за целта са донесени специални апарати за измерваме кръвното налягане, снабдени с Afib-технология, която е призната като най-ефективна от Световната здравна организация.

„Уредите отчитат и засичат предсърдно мъждене и са единствените в света, които могат да установят този рисков фактор. Това е една от най-опасните аритмии, водещи до инсулт. Установява се при ЕКГ, но всички знаем колко рядко хората ходят на лекар, за да проверят състоянието си“, уточни Мечкарова.

Благородна кауза на „Българската лига на хипертониците“ бе подкрепена от БЧК Велико Търново, сдружението на студентите, фондация „Сърце за сърце“ и Регионалната здравна инспекция.

НАРЕД С ИНИЦИАТИВАТА НА АСОЦИАЦИЯ „БЪЛГАРСКА ЛИГА НА ХИПЕРТОНИЦИТЕ” СЕ ПРОВЕЖДАШЕ И ТРАДИЦИОННАТА КАМПАНИЯ НА РЗИ ВЕЛИКО ТЪРНОВО „КЛИНИКА НА ОТКРИТО“. В четири импровизирани кабинета се извършваше мерене на кръвна захар, установяване на индекс на телесна маса, тест за наличие на СПИН и изследване на дишането. За целта бяха ангажирани студентките от първи и втори курс на специалността „Медицинска сестра” от филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново. Заместник-директорът на здравното учебно заведение Даниела Тасева коментира, че това е възможност за бъдещите медицински сестри да опитат какво представлява работа на терен, а не само в лечебните заведения.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!