Под знака на взаимотношенията лекар – пациент премина медицинският форум „Моллови дни” в Арбанаси

ОСМОТО ИЗДАНИЕ ОТ 25 ДО 27 МАЙ НА МЕДИЦИНСКИЯ ФОРУМ „МОЛЛОВИ ДНИ”, НА КОЕТО Е ДОМАКИН РАЙОННАТА ЛЕКАРСКА КОЛЕГИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, СЪБРА В АРБАНАСИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА. Сред официалните гости бе и зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова. На откриването председателят на търновската съсловна организация д-р Христо Димитров приветства колегите си с призив да следват примера на д-р Димитър Моллов. Правнукът на д-р Моллов разказа интересни факти за личността на известния доктор.

После бе представена модерна интернет платформа за продължаващо медицинско обучение на лекари в България.

Вторият модул на форума започна с лекция на доц. Боян Кутев на тема „Директна комуникация с пациентите – предизвикателства и решения”. Така медиците стигнаха до извода, че лошата комуникация всъщност стои в основата на огромна част от грешките в гилдията, водещи болните до търсене на справедливост по съдебен ред. И по този повод съдия Елица Стоянова от Окръжния съд в Добрич разказа повече за гражданските дела след жалби на пациенти. Нейната лекция „Наказателноправни и гражданскоправни параметри на лекарската грешка”, предизвика най-голям интерес по време на форума.

Третата част на Молловите дни бе посветена на чисто медицински теми. Проф. д-р Боряна Делийска от УМБАЛ „Царица Йоана” – ИСУЛ, коментира темата„Бъбречна патология и бременност”. Младият специалист по ортопедия в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” д-р Калоян Йорданов представи новости в лечението на остеопорозата, а координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова говориха за мозъчната смърт и донорството.

На официалната гала вечеря бе връчена посмъртно традиционната годишна награда на форума на близките на д-р Енчо Ботев. Той е сред учредителите на новия лекарски съюз, както и член на първия управителен съвет на търновската колегия, делегат на първите събори. На следващия ден участниците поднесоха цветя пред паметника на д-р Димитър Моллов в с. Беброво.

Галина ГЕОРИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *