Електронна платформа ще бди за сигурността в 261 хотела на Търновската община | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Електронна платформа ще бди за сигурността в 261 хотела на Търновската община

Публикувана на: 14.06.2018г. 1389 прегледа

Областната полиция и кметът Даниел Панов подписаха меморандум за уеб портал

ЕЛЕКТРОННА ПЛАТФОРМА ЩЕ БДИ ЗА СИГУРНОСТТА НА ГОСТИТЕ ВЪВ ВСИЧКИТЕ 261 регистрирани хотели и къщи за гости в община Велико Търново, стана ясно вчера. Ден по-рано хотелиери, общинари и полицаи са огласили подписания преди месец меморандум за сътрудничество между кмета Панов и Областната дирекция на МВР в старата столица.

Уеб порталът ще свързва хотелите с общината и полицията. Всички данни веднага ще отиват в МВР, където ще може да се извърши пълна проверка на лицата, които посещават хотелите. Така по най-бързия начин ще се знае дали има обявени за издирване у нас и в чужбина, дали криминални типове влизат в хотелите. Част от данните по същия електронен път ще се пращат за сведение на хотелиерите и в общината, а с оперативната информация ще борави полицията.

Съвместното сътрудничество включва и създаването на система за регистър и обмен на туристическа информация. Тя ще облекчи работата на местния бизнес. Въвеждането й цели намаляване разходите за услуги, повишаване на нивото на сигурност в града, като това ще е от полза както за жителите, така и за туристите.

Първите два месеца ще са тестов период, за да може да бъде проследена реалната работа на софтуерното решение и евентуалните възможности за оптимизация. Системата обаче не е задължителна и ползването й е по желание на хотела.

Новата система съчетава три електронни услуги, разработени според новите правила за защита и съхранение на личните данни. От всеки хотел или къща за гости ще могат да бъдат подавани справки-декларации с информация за българските туристи, адресни карти за чужденците, ежедневна справка за посетителите. Осигурена е възможности и за водене на локален регистър – специална книга. Порталът позволява интегриране на данни от други софтуерни системи. Чрез него ще бъде улеснен контролът от страна на органите на реда и институциите към некатегоризирани места за настаняване.

Н. ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Електронна платформа ще бди за сигурността в 261 хотела на Търновската община"

  • 18.06.2018 в 8:55

    И ще пресече укриване на туристическия данък.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *