41 четения

Близо 3000 души се забавляваха с демонстрации и възстановки в Никополис ад Иструм

СТОТИЦИ ЗРИТЕЛИ НАБЛЮДАВАХА ПРЕСЪЗДАВАНЕТО НА РИТУАЛА, С КОЙТО ПРЕДИ 20 ВЕКА Е БИЛ ОСНОВАН НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ, както и многобройните демонстрации на римски настолни игри, римска мода и прически, екипировка, бойни построения, битки между римляни и варвари, гладиаторски боеве, включени в програмата на третия фестивал „Нике – играта и победата“. В двудневните възстановки имаше и погребение на готски вожд, религиозен диспут между ариански и православен свещеник, пазар на роби, рецитал на древноримска и гръцка поезия и концерт на група „Ксана“.

„Мос Майорум Улпие Сердице“ от София, „Дукс Антика“ от Свищов, както и групи от Румъния и Италия, участваха във фестивала, който отново върна живота в римския град Никополис ад Иструм. Фестът е идея на кметицата на Никюп Йорданка Атанасова, която работи по организацията заедно с Регионалния исторически музей във Велико Търново.

„В този мъртъв поне от 14 века град е хубаво да се чуват инструментите на занаятчиите, да се усеща аромат на храна, да има детски игри, ритуали, сражения… Фестивалът оживява обекта, да не говорим, че за двата дни тук преминават около 3000 зрители и гости, за да видят какво са подготвили близо 120-те реанактори, които участват във възстановките. Тази година безспорно една от интересните демонстрации е ритуалът, с който е основан градът. Задължителен е бил този р

Ивайло Енев от Русе, който майстори шлемове

итуал и той някога е продължавал цял ден. Церемонията е свързана с полагането на първия камък“, разказва директорът на търновския музей Иван Църов. И допълва, че когато е бил създаван град на чисто място, както се е случило с Никополис ад Иструм, първо е бил забиван кол и около него е започвала церемонията. В края й главният свещеник с рало е очертавал границите на бъдещия град. „Никополис ад Иструм е с много точно спазени пропорции на т.нар. Хиподамова система, което означава, че границите му са ориентирани север – юг и изток – запад. Тук сме измерили едно отклонение от 4 градуса и 30 минути. И знаем, че дните с такова отклонение са два – 30 март и 18 септември. По-логично е първият камък да е поставен през пролетта, за да върви изграждането през лятото. Обаче от историята знаем, че на 18 септември е роден Траян – основателят на Никополис, затова вероятно това е датата на полагане на основния камък на града, който носи името на гръцката богиня Нике. „Полис“ означава град, а „ад иструм“ е географско определение, защото още 6 града в източната провинции на империята са се наричали Никополис“, разказва още Иван Църов.

ГЛАДИАТОРСКИТЕ БИТКИ БЯХА ДРУГАТА АТРАКЦИЯ, КОЯТО ПРИВЛЕЧЕ ПУБЛИКА В НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ. Софийската група „Мос Майорум Улпие Сердице“ беше в центъра на тези битки, които в късния римски град са били повече игри, отколкото реални битки. „Гладиаторите, особено най-известните, са били много богати. Освен това инвестициите в тях са били огромни, затова и те не са могли да бъдат жертвани. На арената са умирали затворници, на които им е обещавана свобода, ако победят гладиатора. Само че осъденият на смърт обикновено никога не е хващал оръжие, няма бойни умения и губи. Е, случвало се е и затворник да спечели. Според преданията Спартак става известен гладиатор след една такава неочаквана победа“, обяснява Александър Коларов от София. И допълва, че след определени години гладиаторът е получавал като подарък дървен меч и това е означавало, че той е свободен повече да не се бие. „Обаче славата и тогава е замъглявала съзнанието на хората, а и тези мъже са били сред най-желаните за жените, затова повечето гладиатори са продължавали да участват в игри. И дори са използвали трикове, за които публиката не е знаела. Те например са слагали торбички с животинска кръв под ризницата си и когато другият гладиатор удари на точното място, е плисвала кръв“, обяснява още Александър.

Как се изработват средновековни шлемове избра да покаже тази година в Никополис Ивайло Енев от Русе. Той предложи на гостите си римски модел от 4 – 5 в., няколко прабългарски модела, викингски, рицарски, един самурайски шлем. „Тежат около 2-3 кг всеки, все пак от желязо са правени. Различават се по големина, самурайският само е много по-особен, но те са различна култура“, обяснява Ивайло, който от 6 години е посветил живота и ежедневието си на изработката на шлемове и металопластики за интериора.

Римската кухня тази година беше поверена на търновския шеф Радослав Машков, който предложи на туристите типична рибена супа, яхния от леща, също много характерна за онова време, пет-шест вида хапки с продукти в римски стил. „Тази кухня е много нова за мен. Никога до този момент не бях проявявал интерес, но приятно ме изненада това съчетание на солено и сладко в римските ястия. За фестивала приготвихме рибена супа на огнище с шаран от местния язовир. Няма картоф в супата, защото, тогава са нямали картофи. Хапките са от сварени яйца, има маслинова паста, хайвер, хапки с грозде и кашкавал, сирене, което е оваляно в сусам и… пържени кюфтенца с мед и сусам“, описва менюто Радослав. След това допълва, че тази комбинация от кълцано месо, мед и сусам много скоро ще я има в менюто на ресторантите „Бианко“, в които той е главен готвач.

Дизайнерът Атанас Парушев отново дари вино за римския фестивал. Виното носи името на римския град и е украсено с прочутата римска фраза „Дойдох, видях победих“. Направено е по римска рецепта и подправено с мед и натурални билки в избата на Парушев, която се намира в Хотница.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Един коментар за “Близо 3000 души се забавляваха с демонстрации и възстановки в Никополис ад Иструм

  • 27.08.2018 в 20:36
    Permalink

    страхотна инициатива,
    благодаря за хубавите снимки.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *