107 четения

Откриха в Балван уникален полигон, за пръв път у нас хлапета се сдобиха с книжки за велосипеди

Пожарникари и доброволци показаха как се спасяват хора от пожар в жилище

 

БАЛВАН ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДОКАЗА, ЧЕ Е ПРИТЕГАТЕЛЕН ЦЕНТЪР за реализация на идеи. МВР, общината и дарителското сдружение „Св. Иван Рилски“ бяха избрали точно тук да се честват 130 г. от създаването на българската пожарна, чийто професионален празник е на 14 септември. Освен това бе и Кръстовден! На този светъл празник пожарната и полицията откриха уникален полигон върху 1,5 дка с две площадки – за противопожарни упражнения и за велосипеди. Всичко е направено с дарения основно от Сдружението на пивоварите в България. Площадките ще се ползват от всички деца от центровете в община В. Търново.

МЕСЕЦИ НАРЕД ПРЕЗ ЛЯТОТО ДЕЦА ОТ ЦЕНТЪРА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И СПОРТ в селото са тренирали как да се справят с пожар и спасяване на дете. Че са се научили отлично, децата показаха пред множеството официални гости, жители и журналисти. На площадката с противопожарно въоръжение участваха два отбора. Отборът на децата от Балван показа как за 1,23 минути може да се изгаси пожар и да се спаси дете по въжена линия! После всички получиха сертификати за успешно представяне.

Официалните лица прерязаха лентите на полигона

После седем хлапета демонстрираха умения за управление на велосипеди на пътната площадка. Тя е от 120 метра с пътни знаци, светофар и препятствия. Всички успяха да се справят отлично, а след това директорът на Областната полиция ст. комисар Машов им връчи книжки за велосипеди и каза: „Вие сте първите в България, които получават такива удостоверения за майсторско управление на велосипеди!“. Сертификатите, естествено, нямат законова стойност, но пък са доказателство, че децата са придобили умения и познават Закона за движение по пътищата.

ПРАЗНИКЪТ НЕ МИНА БЕЗ ОСВЕЩАВАНЕ НА ЗНАМЕТО НА ОГНЕБОРЦИТЕ И РЯЗАНЕ НА ЛЕНТИ НА ПОЛИГОНА. На събитието бе областният управител проф. Попова, нейни заместници, директорът на пожарната комисар Кръстев, шефове на противопожарните служби в областта, началници на полицейските управления, кметове от селата, представители на търновското кметство и много пожарникари и доброволци. Почти цялата „бойна“ техника на пожарната близо два часа чакаше на площада в Бълван. Накрая се оказа, че ще се разиграва и евакуация от жилище, в което е лумнал пожар. На тел. 112 е било получено съобщение, че на стълбището в блока има ранен мъж, който е със счупен крак и трябва да бъде изваден от сградата. Тогава на помощ се притече един от двата всъдехода „Амфибия“. Тежката машина помогна да се спаси пострадалият, после с противопожарната стълба бяха извадени другите хора от кооперацията. Честването на празника на пожарната бе съпроводено и с открита изложба на площада от снимки на търновските огнеборци, които са запечатали архивни кадри от откриването на командата и първите огнеборци.

Нели СУКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “Откриха в Балван уникален полигон, за пръв път у нас хлапета се сдобиха с книжки за велосипеди

 • 17.09.2018 в 21:12
  Permalink

  Като цяло – добро и увлекателно забавление за децата.
  А това с детския полигон за управление на велосипеди е нещо добре забравено старо, нека да не си пишем заслуги за новост и уникалност. Не си ли спомняте, че срещу КАТ, в двора на ОСО, зад Дом на отбраната имаше такъв полигон? Казваха му „Детско градче за безопасност на движението”! До полигона за изпит на мотоциклетисти беше… Имаше и оборотни велосипеди и ходехме организирано от училище там на подобни обучения…
  После някой разруши полигоните и автошколата и построи там мизерен, оп, пардон, май трябваше да му казваме модерен комплекс от строителна конфекция с тесни улички като в Стария град и без паркоместа – за икономия на място, че да вдигне повечко апартаменти…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *