Жени с фантазия творят чудеса от семена, зеленчуци и дърво

Димитричка Шишкънова, Йорданка Кирчева и Цанка Бърдарова от Полски Сеновец прославят селото на празници

 

ТРИ ЖЕНИ ОТ ПОЛСКИ СЕНОВЕЦ ПРОСЛАВЯТ СЕЛОТО с причудливи изделия от семена, зеленчуци, дърво, хартия и много любов и фантазия, без дори да подозират за това. Димитричка Шишкънова години наред прави платна – картини и икони от семена, и ги показва на различни тържества. Йорданка Кирчева от читалището в селото тази година показа празничен календар на месеците от годината върху колело от каруца. Цанка Бърдарова пък бе направила църквата в селото от камъчета, част от кокосов орех, икона, царевични зърна и още продукти от земята.

Редом с тях се нарежда и над 85-годишната Атанаска Найденова от Петко Каравелово, която бе измислила разказ за златната рибка от зеленчуци.

ТРИТЕ ЖЕНИ ОТ ПОЛСКИ СЕНОВЕЦ ОБАЧЕ СА СВОЕОБРАЗНО ТРИО, което винаги е в конкуренция помежду си, но като цяло представя едно и също село. Читалищният деятел Йорданка Кирчева в желанието си да направи нещо различно, намерила колело от каруца в интернет. Разделила го на 12 части, колкото са месеците. Най-важният празник на всеки месец станал емблема на месеца, а символът бил поставен върху изработено парче дърво от местен дърводелец. Люлка за Гергьовден, еньовче за Еньовден и всички други символи за всеки месец е изработила от семена, а за цялата атракция е помагал и внукът й Георги.

Димитричка Шишкънова е от пенсионерския клуб в селото и от години изработва картини или икони по поводи, също от семена. Тази година бе направила пет икони от ориз, леща, киноа. Част от картините са рисувани, а другите са готови гоблени, върху които лепи семена.

Н. ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *