Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Разследват как ловната дружинка в Бяла река е прехвърлена в…Севлиево с фалшиви подписи

Директорът на ДГС „Болярка“инж. Йордан Бобонков: „Това се случва за пръв път от 32 г., но не е незаконно!“

ЛОВНАТА ДРУЖИНКА В БЯЛА РЕКА, В КОЯТО СА И АВДЖИИТЕ ОТ ГОРСКО КАЛУГЕРОВО, вече е прехвърлена в ловно-рибарското дружество „Сокол“ в… Севлиево. Това се е случило с фалшифицирани подписи на членове на селската дружинка в Сухиндолско, за което има жалба в прокуратурата в Павликени.

За този абсурден случай алармираха в редакцията вчера Антон Соколов и Даниел Йорданов. Те и още други членове не искат да ловуват към Севлиево, а заради конфликта с останалите са заплашени да не им дават разрешителни за групов лов, ако не си плащат.

„Това се случва за пръв път от 32 години – откакто аз съм директор, но не е незаконно. Подписах наскоро споразумение за преминаване към Севлиево по искане на дружинката в Бяла река. Бяха ми представени изрядни документи. Знам за разследването на прокуратурата, но още никой не е казал, че реално е имало фалшиви подписи …“, заяви вчера инж. Йордан Бобонков, директор на ДГС „Болярка“, която има 44 000 хектара ловни полета в общините В. Търново, Павликени, П. Тръмбеш и Сухиндол. Според инж. Бобонков „Болярка“ не губи нищо от преминаването на дружинката в Бяла река към дружество в друга област.

„Бил съм на събрание на дружинката, но не съм се подписвал за минаване към Севлиево. Такива подписи не са полагали и още Христо Христов, Христо Мънков, Евгени Генчев, Валери Тотев и Тотьо Дешев. Някой ни е разписал. Заради това си написахме жалба до прокуратурата и вече мен ме викаха в полицията, където бе установено, че подписът под протокола от събранието не е мой. Как така обаче дружинката е прехвърлена към Севлиево?”, разказа вчера Даниел Йорданов. Според Антон Соколов, който е военен, а и двамата живеят във В. Търново, е правено само събрание за проучване преди няколко месеца. После събранието се е повторило, но преди това трима, които са участвали във фалшифицирането на подписи, са били отстранени за уронване на престижа на общо събрание на сдружението в Павликени.

СРЕД ТЯХ Е И ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЛОВНАТА ДРУЖИНКА В БЯЛА РЕКА ИВАН МИТЕВ. Вчера той заяви, че не знае да е отстранен и не е участвал в никакви фалшификации. „В дружинката от двете села сме 34 души, доста от тях са от Севлиево. Искахме да се махнем от дружеството в Павликени и успяхме. Всички документи са изрядни и всичко е законно. Не знам да съм изгонен, не съм виждал и подписвал никакъв документ“, твърди Иван Митев.

ОТ ЕДНА ГОДИНА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЛОВНО-РИБАРСКОТО ДРУЖЕСТВО В ПАВЛИКЕНИ е Валентин Колев – земеделски производител.

„За мен положението е абсурдно и не знам как е подписано споразумение от инж. Бобонков, при условие че има прокурорска проверка. На общо събрание на сдружението Иван Митев, Йордан Йорданов и Евгени Иванов са отстранени за две години. Митев като председател, Йорданов като председател на събранието, а Иванов като протоколчик. Това те го знаят и не е вярно, че председателят Митев не знае! Тази дружинка има около 50 000 дка ловни полета, което хич не е малко. Но доста от хората са от Севлиево, включително и Йорданов и Иванов. В този скандал, който тепърва ще се разраства, малко село иска да вземе полетата на голямото село! Сега не им дават бележки за лов. Аз съм от 16 г. ловджия и нов председател в Павликени, но такова нещо не съм виждал …“, каза Валентин Колев. Той допълни още, че дружеството в Павликени е на 120 години – на толкова било и сдружението в Севлиево. Защо тогава е трябвало да се позволява една ловна дружинка от Търновска област да премине към Габровска област?

Според повечето от засегнатите ловджии от Бяла река битката е за ловните полета! Част от недоволните от този абсурд по време на ловния сезон вече са си написали жалба до РДГ – В. Търново, ДГС „Болярка“ и до сдружение „Сокол“ в Севлиево. Според нея не се дават разрешителни за групов лов на дива свиня за членове, които не са били съгласни с преместването в Севлиево. Затова част от ловджиите молят за обособяване на две групи за лов при наличието на четири ловни полета и предоставяне на 4 разрешителни за групов лов на дива свиня.

Реално само до бой засега не се е стигнало. И това може да бъде предотвратено, ако прокуратурата в Павликени се разбърза с разследването как с фалшифицирани подписи се е стигнало до протоколи от събрание за преминаване в друго дружество.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *