Археолог се натъкна в праисторическа могила на групово убийство на 7000 г. | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Археолог се натъкна в праисторическа могила на групово убийство на 7000 г.

Публикувана на: 11.10.2018г. 2541 прегледа

Александър Чохаджиев: „В колективния гроб има останки от петима мъже, всички са жертви на насилствена смърт“

НА КОЛЕКТИВЕН ГРОБ, В КОЙТО ИМА ОСТАНКИ ОТ ПЕТ ИНДИВИДА, ВСИЧКИ ЖЕРТВИ НА НАСИЛСТВЕНА СМЪРТ, СЕ НАТЪКНА АЛЕКСАНДЪР ЧОХАДЖИЕВ, КОЙТО КОПАЕ В ПРАИСТОРИЧЕСКАТА СЕЛИЩНА МОГИЛА В ПЕТКО КАРАВЕЛОВО. Находката е зловеща, признава самият археолог, който работи на този обект вече 10 г., но за първи път попада на човешки кости. Те са на близо 7000 г.

„Всички индивиди са мъже, най-възрастният е на около 40-45 г., най-младият – на 19. Няма данни за извършен погребален ритуал, костите са били нахвърляни в плитката яма. Буквално бяха преплетени, което се оказа много сложна теренна ситуация“, разказва Чохаджиев. И допълва, че костите били изключително добре запазени – до последната фаланга, което е изключителна рядкост в археологията.

За да изследва човешките останки, в Петко Каравелово е пристигнала и Надежда Атанасова, антрополог от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към БАН. Тя направила първите наблюдения и проучвания на терен, защото, колкото и добре да били запазени костите, когато археолозите започнали да ги вдигат, някои от тях се разпаднали.

Всички останки носят следи от насилствена смърт, са показали наблюденията на Надежда Атанасова. При някои от тях има белези за много сериозно насилие, което може да е било преди смъртта им или да са причинени при погребването, но тези факти няма как да бъдат доказани със сигурност. При някои от тях по позицията на ръцете може да се долови предсмъртна конвулсия, което говори, че е много вероятно да са били хвърлени в ямата полуживи, допълва още Александър Чохаджиев. При единия от скелетите личи, че мъжът е опитал да предпази лицето си с ръка, но не е успял и костите на ръката и част от лицевия дял на черепа са размазани от парче стенна мазилка от изгоряла къща.

Надежда Атанасова е успяла да установи и няколко очевидни болести, които са носили индивидите. Единият е имал кариес, няколко са страдали от пародонтоза, почти всички имат епикондилит – заболяване на лакътната става, което е характерно за тенисистите. „Интересното е, че тези мъже го имат и на двете ръце, което значи, че са се занимавали с тежка физическа дейност, за да се получи тази патология, която е и болезнена. Единият има изваден зъб, личи че е зараснало мястото. И поне двама от тях имат следи от анемия“, изброява археологът.

НАХОДКАТА ИЗЛЯЗЛА В ЖИЛИЩЕ, КОЕТО ЕКИПЪТ НА АЛЕКСАНДЪР ЧОХАДЖИЕВ ПРОУЧВА ТОВА ЛЯТО. И това прави откритието още по-интересно и нетипично. Когато археолозите започнали да копаят в жилището, в южната му част попаднали първо на кости от човешка ръка, след това излезли череп, кости от крака, докато накрая не разкрили цялата яма.

„Жилището е горяло и аз предполагам, че пожарът по някакъв начин е свързан със смъртта на тези хора. Ямата е плитка и е вкопана в горелите мазилки. След това отгоре е построена нова къща. Дали е станало веднага, или е минало време преди да бъде вдигнато новото жилище, не зная“, признава Александър Чохаджиев.

Той допълва още, че в България има и други разкрити колективни погребения, но винаги в некрополи. В Петко Каравелово ямата е в рамките на селището.

ИНТЕРЕСЪТ КЪМ НАХОДКАТА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГОЛЯМ И ОТ ЧУЖБИНА И СЪМ ГОТОВ ДА СЪДЕЙСТВАМ ЗА ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ. Предстои да направим ДНК анализ, макар че няма с какво да сравним пробите, защото, както вече казах, това са първите човешки останки в тази селищна могила. Ще имаме само тях с надеждата, че някой ден може да попаднем на некропола. А ДНК анализът може да ни покаже дали тези хора са били чужди на населението, или свои, защото с такова насилие и такова погребение вероятно става дума за трофей”, споделя работната си хипотеза Александър Чохаджиев.

„След последните находки в България с колективни гробове, в които погребаните са загинали от насилствена смърт, вече се вижда, че каменно-медната епоха далеч не е била време на мирните земеделци и скотовъдци. Все по-чести стават свидетелствата за насилието през халколита. Очевидно това е свързано с човешката природа и желанието да откраднеш богатствата на някой друг. Може да се каже, че първите истински военни конфликти започват през петото хилядолетие пр. Хр.”, смята археологът.

Зооморфни фигурки, костени предмети и парчета от съдове, които предстои да бъдат реставрирани, са другите находки от експедицията в Петко Каравелово. И тази година Александър Чохаджиев копае с 13 000 лв. от Министерството на културата и 500 лв. от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. личен архив

loading...

Коментари за "Археолог се натъкна в праисторическа могила на групово убийство на 7000 г."

  • 11.10.2018 в 15:39

    некоя стара банкнота нема ли

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!