10 четения

Изправиха на съд учителката, родила в парк и удушила бебето си

Учителката, която роди в парк в центъра на Горна Оряховица и удуши новороденото си бебе, в сряда бе изправена на подсъдимата скамейка. Делото срещу 34-годишната Венелина Петкова се гледа в Районния съд в железничарския град. Обвинителният акт срещу педагожката бе внесен от прокуратурата в съда в началото на юли.Учителката в стражишкото село Виноград, която е майка на три деца, е обвинена по чл. 120 от НК за „убийство, извършено от майка върху рожба, веднага след раждане“, уточниха от прокуратурата. Наказанието, което предвижда законодателят, е лишаване от свобода до три години.

Съдебното заседание, което бе разпоредително, се проведе при закрити врати, за да не се разгласят данни от личния живот на подсъдимата. По същество делото ще се гледа в края на октомври. Държавното обвинение и защитата на Петкова са поискали споразумение за освобождаването й от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. Съдът ще се произнесе за вида на наказанието в следващо заседание. Венелина Петкова е с мярка за неотклонение „подписка“.

Миналата есен тя родила тайно в парк четвъртото си дете, след което е била приета в Спешна помощ с масивен кръвоизлив. От там я пренасочили в АГ отделението, където била прегледана от дежурния гинеколог д-р Димитринка Димитрова. Още при първия преглед, лекарката установила, че е имало раждане, макар Венелина Петкова да отричала. За доказателство на раждането обаче е направен преглед на ехограф, който установил, че има остатъци от плацентата и пъпната връв. Тъй като жената продължила да настоява, че няма раждане, а и бебето не било намерено в болницата, медиците алармирали полицията.

По случая полицаи от железничарския град веднага предприели разследващи действия и направили оглед на парка. По-късно пред хранителен магазин полицаите се натъкнали на съпруга на родилката, а при претърсване на семейния им автомобил в багажника в сак било открито безжизненото трупче на новородено момченце. По-късно аутопсията във великотърновската болница доказала, че бебето е доносено, родено е живо, дишало е около десет минути и след това е било удушено.

По това време Венелина е била учителка по история и английски в ОУ „Св. Климент Охридски” в стражишкото село Виноград. Направило впечатление, че тя ходи с по-широки дрехи, но до последния ден е била на работа, пътувала с ученическия автобус.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *