Пример: Недка Куманова не даде 10 000 лв. на ало мафията

81-годишната жена два часа е била тормозена по телефона

 

„Все гледам и слушам, че телефонните измамници продължават да тормозят стари жени. Аз обаче не им дадох 10 000 лева и удържах цели два часа на телефонния тормоз. Накрая ги хванаха и май са осъдени. Минаха месеци, но ако кажа, че все още не треперя при звъна на телефона, ще излъжа. Страшно беше, но нека и другите да вземат пример от мен – като няма кой да им дава пари, те какво ще правят? Дано да се спрат най-сетне…“, казва 81-годишната Недка Куманова, която засега единствена от областта даде отпор на ало мафията.

В Горна Оряховица, където тя живее през зимата и където е била подложена на телефонния тероризъм, ни послеща с бяло грозде от двора си в Обединение, където живее през лятото. Има богат живот и се радва на деца, внуци и правнуци. Родолюбка, която и да днес е деен общественик с много любопитни инициативи.

БАБА НЕДКА ЖИВЕЕ САМА В ОГРОМНИЯ АПАРТАМЕНТ. На 63 г. е починал съпругът й Рашко Куманов, който близо 30 г. е бил в селскостопанската авиация. Синовете й са във В. Търново и София, всеки е поел по своя път. Във фаталния ден на телефонната атака тя е била сама в жилището.

„След като почина Рашко, ми се обади уж негов колега, който използва моята мъка и ми поиска 2000 лв. за скенер, но аз и тогава не се поддадох и пари не съм давала. Втория път пак така се обадиха на домашния телефон – комисар Кънчев от полицията. Звучеше убедително и ми каза, че са намерили черен тефтер с моя адрес и телефон в него“, започва своя разказ за най-ужасния ден в живота си баба Недка.

Комисарят много убедително започнал да я инструктира да не се поддава на телефонни искания за пари, защото била в черното тефтерче. Мъжкият глас дава дори вътрешен телефон за връзка с него в полицията в Горна Оряховица. После затваря телефона. След 10 минути пак се звъни и тогава баба Недка чува женски плач в слушалката. Отсреща я молят за 10 000 лева за спешна операци, която ще спаси живота на жената. Те не знаят, че старицата няма дъщеря и вече е инструктирана, че може да я тормозят. Участва в играта и влиза в схемата, както е казал комисарят. След жената в телефона звучи мъжки глас, който казва да се нагласят парите, защото иначе баба Недка ще бъде обезглавена и хвърлена през терасата от четвъртия етаж, където реално тя живее. Смелата баба затваря телефона и набира дадения от комисаря номер. Отсреща вдига той и започва с указанията –да събере всичко ценно, което има, и да го сложи в хладилника. Полицията била в района на „Кауфланд” и тя да не се стресирала. Всичко било много истинско и жената си мислела, това е истински полицай, който й помага. За всеки случай и за нейна сигурност той я попитал дали има мобилен и тя му дала и този номер.

„Цялата пламнах, изтръпнах от шубе. Сама съм, със съседите отдолу не общувам, двата телефона заети и не мога да се обадя на децата. Помислих си, че ще умра. Блокирах…“, с ужас си спомня баба Недка и казва, че колкото и да си смел и да знаеш какви са тия измами, винаги има момент, в който да се вържеш.

След като дала мобилния, комисарят започнал да звъни на него и да я съветва да бърза да прибира всичко в хладилника. Не е посочвал сумата от 10 000 лева нито веднъж. Накрая тя казала, че всъщност има само 20 лева, защото е пред пенсия и други пари няма, няма и бижута, и ценни вещи. Тя също била убедителна и полицаят и повярвал, че пари няма. Заради това в крайна сметка атаката спряла. Тогава тя звъннала най-сетне на сина си Стефан Куманов във В. Търново, който е бивш военен и работи сега в голяма частна охранителна фирма. Той се обадил на полицията в Горна Оряховица. После и самата пенсионерка се обадила в дежурната част и попитала дали имат акция край „Кауфланд” и дали имат комисар Кънчев. Естествено, че нямало нито акция, нито пък комисар в районното.

ИСТИНСКАТА ПОЛИЦИЯ КАЗАЛА НА НЕДКА КУМАНОВА, ЧЕ ВЕДНАГА ОТИВА у тях за подробен разказ. Днес тя казва, че е била много уплашена и ги питала как да ги познае? Пред блока имало полицейска кола, служителите си показали картите и чак тогава тя ги пуснала. След това научила, че мошениците са й звънили от Румъния. Обаче са имали съгледвачи наистина край кооперацията, защото иначе няма как да знаят, че живее на четвъртия етаж. От този случай никой не си е позволил повече да тормози смелата баба Недка, а тя казва, че и другите на нейната възраст могат да се справят с тази опасна мафия и да не влизат в далаверата им.

През цялото време, докато си говорим, от дигитална фоторамка, звучат песните на Мита Стойчева. Тя е подарена от семейството за 80-годишния юбилей на баба Недка. През това лято тя провокира внучката си Силвия, която живее в София, да направи снимки на всички интересни къщи, църкви и забележителности в Обединение и двете ги подредили в изложба. Част от снимките си е занесла в апартамента, където също са подредени като на изложба.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *