19 четения

Три деца на 11 години получиха грамоти за доблестна постъпка от директора на полицията

Виктория, Йоана и Стилян намериха и върнаха мъжка чанта с 450 евро и 82 лв.

 

ТРИ ДЕЦА НА 11 Г. ОТ ТЪРНОВСКОТО УЧИЛИЩЕ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ БЯХА НАГРАДЕНИ ВЧЕРА от директора на Областната полиция старши комисар Димитър Машов с грамоти. На 11 декември хлапетата намерили и предали мъжка чанта с голяма сума пари и документи. Петокласниците Виктория Костадинова, Йоана Пенева и Стилян Николов бяха поканени в полицията за церемонията. Заедно с тях бе и учителката по английски от училище „Европа“ Иванка Брънзелова, която също получи грамота.

Децата отивали на английски около 14 часа миналия вторник. Край игрището, известно като „Клетката“, на ул. „Ниш“ те забелязали на земята мъжка чантичка, която се слага на кръста. Вместо да я подминат, те я отворили и преброили вътре 450 евро и 82 лева. Имало и лична карта на Сумер Хасан от Русе. Учениците отишли веднага при г-жа Брънзелова и показали чантичката. Учителката се обадила на полицията, после притежателят на чантата е открит и парите и документите са му предадени. Той обаче все още не е написал дори благодарствено писмо до полицията, а вероятно не знае, че точно дечица са му намерили парите.

„Чак герои не се чувстваме, но бяхме похвалени пред целия клас от класната в училище. Доволни сме, че сме направили една добрина навръх Коледа. Вече не вярваме в Дядо Коледа, защото сме големи, но вярваме в чудеса”, обобщи с вълнение Виктория. Тя и другите две деца всъщност влязоха вчера за пръв път в полицията.

„Постъпката на тези дечица за мен е една наистина героична постъпка. Това поведение е пример за доброто възпитание, което имат. Надявам се един ден те да станат полицаи и да дойдат в нашите редици”, каза с вълнение директорът Димитър Машов на скромното тържество.Той припомни, че само преди броени дни служител в КАТ стана трети у нас в конкурса „Полицай на годината“ за същата доблестна постъпка – бе намерил и върнал дамско портмоне с 1000 лв. и банкови карти на младо момиче.

Нели СУКОВА

Виктория (вляво), Йоана, Стилян и учителката с грамотите от директора на полицията.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *