63 четения

Две седмици лекуват в търновската болница мъж с измръзване, след като спал с мокри ботуши

Пред куриозен случай са изправени медиците в Първа хирургия на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Вече почти две седмици екипът на отделението се грижи за пациент с измръзване на крайниците, получено, след като спал с мокри ботуши. Мъжът обаче е здравно неосигурен и всички разходи по лечението му остават за сметка на стационара. Болничният му престой продължава, тъй като се налага проследяване на състоянието, заяви хирургът д-р Николай Пурчев.

46-годишният Жоро Иванов е от София, но в края на миналата година дошъл по работа във Велико Търново. Шефът му отворил ферма за телета и мъжът бил ангажиран с животните.

„Краката ми бяха постоянно мокри в ботушите, но не обърнах внимание. Някъде около 29 декември започнаха да ме болят, но си мислех, че е от преумора“, разказа пациентът.

Случило се обаче една нощ да прекали с алкохола и спал с ботушите. На сутринта си измил краката и забелязал, че нещо се случва с пръстите му. За втори път пренебрегнал здравословното си състояние и заминал да празнува Нова година в София. На 3 януари се върнал във Велико Търново със силно изразени симптоми на измръзване. Отишъл в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и го поели от спешно отделение.

„Прегледаха ме и ми изписаха лекарства. По мое настояване ме пуснаха да си ходя, тъй като не исках да лежа в болницата. Когато се прибрах обаче ходилата ми започнаха да се надуват и дори посиняха. Не можех да ходя и нямах друг избор, освен да се върна в болницата“, разказа Жоро.

Веднага го приели в Първа хирургия, където лекарите диагностицирали измръзването и обработили ходилата му заради образували се поражения по кожата. Хоспитализиран е на 10 януари и към момента лечението му продължава. Предстои да остане поне още една седмица в отделението, тъй като се налага проследяване на състоянието, поради вероятността да възникне необходимост от съкратяване на нивото на пръстите, уточни д-р Пурчев.

Ако се наложи ампутация, болничният престой ще се увеличи още. До момента лечението му струва 1500 лв., които няма кой да възстанови. В тази сума не влиза лекарският труд, който са положили за пациента. Работодателят на 46-годишния мъж заявил, че може да плати едва 150 лв. за приложеното лечение.

Жоро сподели, че няма семейство, нито роднини, които да се погрижат за него след изписването, но планира да се върне в София.

Медиците в Първа хирургия заявиха, че здравно неосигурените пациенти се увеличават и в месеца има поне по 5 такива, съобщи д-р Божидар Ангелов, началник на отделението.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!