1 четения

157 възрастни болни и инвалиди в Търновската община ще получават здравно-социални услуги в домовете си

157 души от Велико Търново и прилежащи села ще получават здравно-социални услуги в домовете си. Това ще се случи чрез финансиране на проект на старопрестолната община, одобрен от социалното министерство. За тази цел ще бъдат отпуснати близо 400 000 лв., осигурени по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Велико Търново бе сред първите в страната, получили зелена светлина за реализиране на планираните дейности по схемата „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2“.

Основната цел на проекта е предоставянето на специализирани медицински грижи чрез посещения на здравни работници на самотни болни хора и инвалиди, които не могат сами да се обслужват. Социални екипи ще помагат на нуждаещите се в тяхното ежедневие и ще им оказват психологическа подкрепа. Мисията на работата им е постигане на независимост и социално включване.

Началото на проекта е предвидено за 3 юни, но през първите пет месеца ще се проведе подготовка за осъществяването му. Тя включва сформиране на екип, закупуване на моторно превозно средство, подбор на персонал и обучение.

Продължителността на предоставяне на здравно-социални услуги на потребителите ще е 12 месеца.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *